RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - ma 24 dec 2018, 12.20 uur


Volop overlast in Amersfoortse flat

Vandaag de laatste terugblik op 2018. De afgelopen weken bezocht Margreet steeds mensen uit het nieuws. Van groot tot klein, van blij tot treurig, het waren allemaal verhalen die ons raakten. Vandaag het laatste verhaal, dat van Anneke en Zyon uit Amersfoort.

De twee wonen in de wijk Schothorst in een klein wooncomplex. In september stonden ze tijdens de RTV Utrecht Zomertour op de Domtoren om te vertellen dat ze zoveel leuke uitjes hadden gehad in de grote vakantie. Tot zover niets bijzonders. Tót duidelijk werd dat ze het huis uit gingen omdat ze zich er zeer onveilig voelen.

ZORGMIJDERS
Het wooncomplex waar Anneke en Zyon wonen staat bekend om de overlast. In het relatief kleine complex wonen opvallend veel mensen met een zogenoemde 'psychische kwetsbaarheden'. Onder hen veel zorgmijders. Dat levert spanningen en gevaarlijke situaties op. "Er wordt gedronken, gebruikt en gedeald," aldus Anneke, "Daarnaast slaat hier geregeld de vlam in de pan - letterlijk en figuurlijk - , of worden bewoners zó lang aan hun lot overgelaten dat ze uiteindelijk met politie geweld uit hun zeer vervuilde flat worden gehaald."

BEZUINIGINGEN IN DE GGZ
De woningbouwvereniging weet van de problemen, maar wil niet op individuele gevallen in gaan. "Dat begrijp ik wel", aldus Anneke. "Ik ben ook eigenlijk niet boos op de overlastgevers. Ik ben boos op de mensen die de bezuinigingen in de GGZ hebben doorgevoerd. Er worden hier doodsbedreigingen geuit, ramen ingegooid en brand gesticht. Dat kan niet, niet voor ons als bewoners en niet voor deze mensen. Iemand moet voor ze zorgen."

Inmiddels maken ook verschillende Amersfoortse raadsleden zich hard voor de flatbewoners. Acht Amersfoortse partijen hebben het college gevraagd om een meldpunt voor woonoverlast op te zetten. Anneke en Zyon hebben inmiddels een urgentieverklaring voor een nieuwe woning.MEER UITZENDINGEN MARGREET