RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - ma 11 maart 2019, 12.20 uur


In de gevangenis

Margreet is de komende weken te gast in de PI Nieuwegein. Op bedrijventerrein de Liesbosch aan de rand van Nieuwegein zitten 422 mannen vast in de gevangenis. Nog eens ongeveer 400 mensen gaan er iedere dag aan het werk. De bajes is een dorp op zich waar gewerkt wordt en gesport, maar waar bijvoorbeeld ook een kerk en een moskee zijn. Het is een wereld waar weinig mensen weet van hebben, ook Margreet was nooit eerder in een strafinrichting.

 

GEWOON WEER IEMANDS BUURMAN

De komende weken zien we deze bijzondere samenleving die de laatste jaren zo verandert. Werden gedetineerden vroeger 'gewoon' opgesloten tot hun straf erop zat, tegenwoordig wordt vanaf dag één gewerkt aan hun reïntegratie. "Ik snap dat mensen een studie of passend werk soms niet vinden passen bij een gevangenisstraf", aldus Margreet. "Maar je moet niet vergeten dat iedere gevangene uiteindelijk gewoon weer iemands buurman wordt."

"Ik had geen idee wat ik verwachten kon", zegt Margreet, "ik wist ook niet of gedetineerden met ons zouden willen praten bijvoorbeeld. Het werden heel bijzondere dagen. De mannen bleken vaak heel open. Soms geëmotioneerd, soms stoïcijns, soms ook gewoon heel grappig. En dat is dan ook meteen wel wat ik geleerd heb: behalve dat iedereen in een gesloten instelling woont, bestaat dé gevangene niet. Het is net als in ieder 'normaal' dorp."MEER UITZENDINGEN MARGREET