RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - ma 18 maart 2019, 12.20 uur


In de gevangenis, het thuisfront

Margreet is te gast in de PI in Nieuwegein. Sinds gevangenis Wolvenplein in de stad Utrecht in 2014 sloot is dit dé mannengevangenis voor de provincie. 

Ruim vierhonderd mannen zitten er. Mannen die iedere dag bezoek ontvangen van bijvoorbeeld advocaten en reclassering, maar vooral van hun vrienden en familie.

Al dat bezoek komt samen in een grote ruimte bij de portier. "Soms staat het hier helemaal vol", vertelt complexbeveiliger Remco. "Dan moeten echt alle zeilen bijgezet worden om al die mensen snel in te schrijven en te controleren, want de emoties kunnen flink oplopen." Dat geldt overigens ook voor het bezoek in de bezoekruimte. Remco: "Het kan een flink kippenhok zijn. Huilen, lachen, ruzies, wij kijken nergens meer van op."

Voor dat bezoek zijn strenge regels. Een uur knuffelen zit er bijvoorbeeld niet in. "Daar zijn we heel alert op", legt Remco uit. "Een knuffel en een zoen mogen echt wel, maar het is niet de bedoeling dat er hier eens uitgebreid getongzoend wordt. Niet omdat we er aanstoot aan nemen, maar omdat het de ideale manier is om goederen die we liever niet in de gevangenis hebben uit te wisselen."

 

HARTVERSCHEUREND

Bezoek en contact met het thuisfront is belangrijk. Niet alleen voor gedetineerden, maar ook voor de thuisblijvers. Denk maar eens aan kleine kinderen die hun vader lang moeten missen. Voor die kinderen heeft de gevangenis het 'verhaaltjesproject': vaders die op camera boekjes voorlezen voor hun kinderen thuis. Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt, vertelt één van de deelnemers: "Mijn zoontje van twee staat echt te springen voor de tv als hij me ziet. Dat is prachtig, maar toch ook wel hartverscheurend."MEER UITZENDINGEN MARGREET