RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - di 2 apr 2019, 12.20 uur


In de gevangenis, de binnenkomst

Margreet is nog altijd te gast in de mannengevangenis in Nieuwegein. Een dorp in een dorp, waar dagelijks zo'n 800 mensen zijn. Gedetineerden, medewerkers en bezoekers. Al die mensen worden gecontroleerd. Via camera's, met detectiepoortjes of tijdens het fouilleren. Gedetineerden kunnen daar nog verplichte urinecontroles en visitaties aan toevoegen. Wie zijn verantwoordelijk voor al die controles en hoe gaan ze te werk?

VISITEREN

De wildste geruchten gaan over de afdeling waar Margreet vandaag te gast is: het bad. De plek waar iedere gedetineerde binnenkomt als eerste tussenstop op weg naar zijn cel. De afdeling waar de foto's gemaakt worden, de vingerafdrukken worden afgenomen, het plasje wordt ingeleverd en vooral ... waar gevisiteerd wordt.

Over dat visiteren gaan de wildste verhalen. Wat is er waar van deze geruchten? Maurice werkt al jaren op de afdeling en neemt Margreet mee naar de visitatieruimte. "Geen gedetineerde vindt dit leuk, dat snappen we heel goed", legt Maurice uit. "Soms zijn ze heel zenuwachtig, soms zijn ze stil en gelaten. Onder toezicht van twee van mijn collega's moeten alle kleren hier uit." 
 

EEN GRAPJE DOET WONDEREN

Hoewel de afdeling belast is met controles die gedetineerden niet graag ondergaan, ontstaat er soms een bijzondere band tussen medewerkers en gedetineerden. "Wij zijn de eerste gevangenismedewerkers die de heren zien", vertelt Maurice. "Bij ons kalmeren ze vaak, we behandelen ze ontspannen en met een grapje. Bovendien hangt het hier vol met voetbalattributen en staat er altijd vrolijke muziek aan. Vaak hebben we dan meteen een gespreksonderwerp!"MEER UITZENDINGEN MARGREET