RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - di 9 apr 2019, 12.20 uur


In de gevangenis, de afdeling

Het is een bijzondere smeltkroes van heren, daar in de gevangenis in Nieuwegein. Ruim 400 mannen wonen er voor korte of langere tijd. Ze leven in cellen verdeeld over een aantal afdelingen. Afhankelijk van waar in je straf je zit - ben je bijvoorbeeld net veroordeeld, of heb je er al een behoorlijk deel van je straf opzitten - word je ingedeeld. Margreet maakt vandaag een tocht over de afdeling.

81 HUISGENOTEN
Bijna iedereen begint zijn tijd binnen op de afdeling 'inkomst'. Hier zitten 82 mannen die kort geleden hun straf gehoord hebben. Van kort gestraften voor bijvoorbeeld diefstal, tot lang gestraften die een levensdelict gepleegd hebben. Alles zit door elkaar. En dat is voor de mannen die net binnen komen vaak best wennen "Je moet je voorstellen dat je ineens 81 huisgenoten hebt", steekt afdelingshoofd Jos van wal. "En dat zijn allemaal huisgenoten die iets op hun kerfstok hebben. Dat kan heel intimiderend zijn."

 

HET IS WEL EVEN WENNEN

Het kost de mannen een aantal maanden te wennen aan het gevangenisregime. "Je moet je voorstellen dat je hier níks meer zelf kunt beslissen", zegt Jos. "De gevangenis bepaalt de uren die je werkt, bepaalt waar en wanneer je mag luchten, sporten of bezoek mag ontvangen. Zo'n dagritme hebben veel gedetineerden nog nooit gehad. Gek genoeg geven veel van hen na een tijd wel aan het ook wel prettig te vinden, die voorspelbaarheid."

8 VIERKANTE METER
Of ze nu willen of niet, gedetineerden moeten het met elkaar rooien. Goed gedrag levert iets op. Als je je aan alle eisen houdt, kun je bijvoorbeeld vaker bezoek ontvangen, mag je vader naar de interne sportschool en blijft je celdeur 's avonds langer open. En vooral dat laatste is geen overbodige luxe. Margreet schrok van het formaat van de cellen: "Ik weet natuurlijk écht wel dat het geen hotel is, hè?! Maar nu voelde ik eens hoe klein 8 vierkante meter is. Dat is het formaat van een één- of tweepersoonscel. En daarin staat dan dus een bed, een bureau, een koelkast, een wc en een stoel. Als je je buik inhoudt, kun je er nog net lopen."MEER UITZENDINGEN MARGREET