RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - di 23 apr 2019, 12.20 uur


In de gevangenis, tijd voor religie

Voor de ruim 400 gedetineerden in de penitentiaire inrichting (PI) in Nieuwegein, de mannengevangenis, is veel in het dagelijks leven veranderd sinds ze opgesloten zijn. Alle vrijheden zijn weggenomen, de gevangenis bepaalt wanneer er gewerkt en gerecreëerd wordt of wanneer het tijd is je bezoek te ontvangen.
 
Wat níet anders is, is de mogelijkheid je geloof te belijden. Margreet ontmoet tijdens haar periode in de PI Nieuwegein de dames en heren die zorgen voor de geestelijke verzorging. Pastor Hans legt uit dat alle 'smaakjes' vertegenwoordigd zijn in de gevangenis. Het 'team geestelijke verzorging' verzorgt dan ook gebedsdiensten van katholiek tot boedistisch en van humanistisch tot islamitisch.

TWEE SPORTZALEN VOL

Het vrijdaggebed van de moslims is de best bezochte van de week. Maarliefst twéé sportzalen worden iedere vrijdag omgebouwd tot moskee. Imam Abajtit legt uit dat het voor veel mannen het enige moment van rust en reflexie in de gespannen wereld binnen de gevangenis is. Voor sommige gedetineerden is het echter soms moeilijk hun geloof vast te houden. "Soms zitten ze zo vol schuldgevoel, dat ze het contact met zichzelf en het geloof kwijt zijn. Ik leg dan uit dat schuldgevoel hoort. Het is goed. Maar er moet ook ruimte voor andere gedachten zijn."
 

IMAMHULP

Eén van de gedetineerden is binnen de gevangenismuren 'imamhulp' geworden. En dat terwijl hij voor zijn detentie geen actief moslim was. "De imam heeft me eigenlijk echt leren bidden. Het is toch het geloof van mijn ouders. Ik haal er levenslessen uit. Net als andere mannen hier dat hebben met het christelijk geloof."

Dit is een vrijplaats. We praten over schuld en vergeving. Hier kun je kwijt wat je kwijt wilt.MEER UITZENDINGEN MARGREET