RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - di 30 apr 2019, 12.20 uur


In de gevangenis, re-integratie

Alle 400 gedetineerden van de PI in Nieuwegein - of nuja, bíjna alle gedetineerden, een enkeling heeft levenslang - komen ooit weer vrij. Dan worden deze mannen je buurman, de voetbalcoach van je zoon of je nieuwe collega. Ze zullen weer helemaal deel uitmaken van onze maatschappij.

VALLEN EN OPSTAAN
Om ze daar op voor te bereiden, werken de heren vanaf het begin van hun detentie aan hun re-integratie. Margreet ziet deze week hoe dat terugkeren in de maatschappij met vallen en opstaan gaat. Zo regelen ze hun ID-bewijzen, zoeken ze een huis of een baan en treffen ze regelingen voor het aflossen van hun schulden.

Twee jonge gedetineerden leggen Margreet uit hoe belangrijk het is nú al - tijdens je detentie - te werken aan het moment dat je weer buiten staat: "Ik heb mannen van mijn afdeling echt bang zien zijn voor de dag dat ze weer vrij zouden komen. Weet je, als je níks geregeld hebt, dan sta je daar dus. Geen huis, geen baan. Nou, probeer je dan maar te redden. Je móet iets geregeld hebben."

GEEN HANDJE HOUDEN
Nico, hoofd van de afdeling die de re-integratie regelt, legt uit dat de gedetineerden vooral zélf hard moeten werken. "Vroeger deden wij dat nog wel voor ze hoor, maar nu willen we dat ze zo zelfredzaam mogelijk worden. Straks kunnen we ook hun handje niet vasthouden. We willen overal bij helpen, maar ze moeten het hier zelf doen."

Het meest gezocht wordt er op banen en woningen. Over dat eerste maken de gedetineerden zich het minste zorgen: "Als je wilt werken, kom je tegenwoordig makkelijk aan een baan", vertelt een gedetineerde die bijna aan het eind van zijn straf is. "Ik ga direct vertellen dat ik hier gezeten heb. Kunnen ze maar beter meteen weten, ik heb niks te verbergen."MEER UITZENDINGEN MARGREET