RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - di 7 mei 2019, 12.20 uur


In de gevangenis, contrabande

Gevangenismuren zijn er vooral om te zorgen dat gedetineerden binnen de muren blijven, toch hebben ze nóg een belangrijke andere functie: zorgen dat er geen goederen die niet in de gevangenis toegestaan zijn - de zogenoemde contrabande - naar binnen komen.

CONTRABANDE
Tijdens haar tijd in de PI Nieuwegein ziet Margreet wat er allemaal gedaan wordt om te zorgen dat die contrabande buiten blijft. "Dat je geen wapens mee naar binnen mag nemen, wist ik natuurlijk wel", begint Margreet. "Maar dat er bijvoorbeeld ook geen USB sticks meemogen, dat wist ik nog niet". En er mag nog veel meer niet. Drugs bijvoorbeeld, zijn ten strengste verboden.

Toch houdt niet iedereen zich daaraan. Zo ontmoet Margreet een jonge gedetineerde die er alles aan doet om zich voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij. Hij vertrouwt Margreet toe dat hij nooit geen extra vrijheden krijgt, omdat hij iedere avond blowt. Dat mag niet en levert hem regelmatig straf op.

Quote
Theo Venrooij - We doen alles wat in onze macht ligt om drugs buiten de deur te houden. Toch krijgen we het hier niet helemaal 'schoon'.
E

ZONDER TV OP CEL
Directeur Theo Venrooij is heel duidelijk: hij wil geen drugs in zijn gevangenis hebben. Word je wel met drugs gepakt, dan staan daar straffen op: van een aantal dagen op je eigen cel zonder tv, tot 14 dagen strafcel als je gepakt wordt met grote handelshoeveelheden. "Iedere gedetineerde weet dit", vertelt hij Margreet. "Toch zijn er mannen die zó verslaafd zijn, dat ze die straffen op de koop toenemen om toch te blijven gebruiken."

KAT EN MUIS
De hele dag waken de complexbeveiligers over hun terrein. Ze kijken wie er naar binnen en naar buiten gaan, maar ook of er spullen via illegale wegen naar binnen komen. Een bekende manier om drugs de gevangenis in te smokkelen is door het over de gevangenismuur te laten gooien. "Ik zie het direct als iemand zich verdacht ophoudt", zegt beveiliger Déjan terwijl hij naar het scherm kijkt. "Het geeft ook wel een kick als we ze pakken. Het blijft een 'kat en muis spel'.MEER UITZENDINGEN MARGREET