RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - di 6 aug 2019, 12.20 uur


De mannen van de groenvoorziening

 

Margreet gaat zich steeds meer thuis voelen binnen het sociaal werkbedrijf van de gemeente Zeist. Bij deze Biga Groep werken ruim 600 mensen in uiteenlopende functies. Niet alleen mensen bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking vinden er hun plek, ook mensen met een academische titel en bijvoorbeeld psychische problemen kunnen met wat extra ondersteuning prima aan het werk.

Vandaag is Margreet bij de heren van de groengroep. Misschien wel de meest zichbare club binnen het sociaal werkbedrijf. Met hun feloranje pakken en witte bussen, zijn ze een opvallende verschijning in het dorp. Eén van de groenmannen is Thijmen. Een jonkie nog, hij is halverwege de 20. Eigenlijk was hij tijdens zijn praktijkopleiding klaargestoomd voor de horeca, maar Thijmen heeft meer beweging nodig en heeft zijn plek binnen de groep helemaal gevonden. Voor die tijd, zat hij een aantal maanden thuis. "Dat is niet te doen, man", zucht Thijmen. "Na een aantal maanden werd ik gék. Met wat hulp van mijn vader kwam ik toen in aanraking met Biga Groep. Het is best hard werken en vroeg opstaan, maar het gaat nu echt veel beter met mij."

Jan is leidinggevende van de groep. Eerder werkte hij in een reguliere, stressvolle baan. Toen zijn leven een dramatisch wending nam, besloot hij het roer om te gooien. Jan: "Eigenlijk zijn we allemaal gek. We werken ons kapot, maar waarvoor? Hier geef ik leiding aan allemaal mensen met een rugzakje, maar weet je? Ik heb me nog nooit zo goed begrepen gevoeld!"

De groengroep waar Jan leiding aan geeft is heel divers. Zo zijn er collega's met een licht verstandelijke beperking, collega's met ADHD, maar ook collega's met autisme. "Het is een enorm gevarieerd groepie", zegt Thijmen, "maar iedereen heeft respect voor elkaar. Je houdt gewoon een beetje rekening met ieders buien."MEER UITZENDINGEN MARGREET