RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - di 26 nov 2019, 12.20 uur


Aflevering: in Leerdam!

De laatste weken van dit jaar strijkt Margreet neer in het pittoreske Leerdam. Dit schilderachtige stadje met ruim 20.000 inwoners hoort zoals u weet sinds 1 januari bij de provincie Utrecht. Met de Leerdammers kijkt ze terug op dit jaar en ze volgt hun voorbereidingen op de feestdagen.
 

MEESTERGLASBLAZER

Leerdam is bekend vanwege de glaskunst, de kaas en de kerken. In deze eerste aflevering praat Margreet met Gert Bullée, meesterglasblazer in het glasmuseum en geboren en getogen in het stadje. Op zijn 16e begon hij als leerling glasblazer en dat terwijl hij daarvoor helemaal níks van glas moest hebben. "Ik had er eerder een hekel aan", grinnikt Gert. "Mijn vader werkte in de glasfabriek en door zijn 24-uurs diensten stond álles bij ons thuis in het teken van dat ellendige glas. Ik wist in elk geval zeker dat ik dat nooit wilde later."

Het bloed kroop waar het niet gaan kon en na een intensief leertraject is Gert inmiddels één van de pak 'm beet 30 professionele glasblazers van Nederland. "Ik ben de hele dag met glas bezig natuurlijk, maar eigenlijk ademt iedereen hier wel glas", aldus Bullée. "Leerdam is natuurlijk relatief klein en we hebben een heel grote glasfabriek, dus iedereen kent wel iemand die 'in het glas' werkt. Mensen vinden 'ons' glas ook altijd het mooist", lacht hij er achteraan, "en daar kan ik het natuurlijk alleen maar mee eens zijn."
 

TIJDEN VERANDEREN, GLAS BLIJFT

"Iedere tijd kent zijn eigen glastrends", legt de meesterglasblazer uit. "We hebben nu een hele periode met veelkleurig glas gehad en in 2019 zag je het glas weer iets soberder worden. Mooi is dat de liefde voor glas wel altijd blijft. Vroeger was het vooral iets voor de iets oudere mensen, maar tegenwoordig zie ik hier in de glasblazerij weer steeds meer jonge mensen die een glaskunstobject willen. Zo zie je maar: glas blijft."MEER UITZENDINGEN MARGREET