RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - za 19 sep 2020, 16.00 uur


Aflevering: In de haven

De zomer nadert zijn einde, maar gaf deze week toch nog snel een knipoog naar de warme dagen van het afgelopen seizoen. Een seizoen waarin Margreet te gast was in de haven van IJsselstein, om lekker dichtbij huis te recreeren. 

Hart ligt in de haven
De meeste mensen die Margreet spreekt in de haven van IJsselstein komen er al jaren. Soms omdat ze er graag wandelen, fietsen of een hapje eten, vaker omdat hun boot in de haven ligt. En als de boot er ligt, ligt het hart er ook!

Wat moet het pijn gedaan hebben toen in januari 2018 de loodsen vlam vatten. Persoonlijk letsel deed zich gelukkig niet voor, maar veel boten die er in winterstalling lagen gingen verloren. Eigenaar Jan Kromwijk staat het nog op het netvlies: "zo'n brand is voor een ondernemer verschrikkelijk, maar wordt al snel een verzekeringskwestie. Maar die tientallen boten die verbrandden waren van ettelijke families. Die zagen hun geliefde scheepjes in vlammen op gaan. Dat was heel verdrietig."

Veilig
Het was een brand die bekijks uit de hele omtrek trok. In korte tijd stonden de loodsen in brand, na kortsluiting in de zonnepanelen. Jordi, die zijn dagbesteding op de jachthaven heeft, weet het nog goed: "Ik was aan het werk toen iemand zei dat ik heel snel mijn spullen moest pakken en weg moest gaan. De loodsen stonden in brand! We zijn toen gaan verzamelen in het restaurant. Mijn ouders waren zó blij dat ik veilig was".

Of de brand ook iets heeft opgeleverd? "We moesten heel snel schakelen weer opbouwen", weet Kromwijk nog. "En uiteindelijk hebben we de loodsen precies zo herbouwd als we graag willen, mét opnieuw zonnepanelen en deze keer zelfs een beachbar. Maar het verdriet van de families die hun geliefde boot in vlammen zagen opgaan, dat gaat niet over".MEER UITZENDINGEN MARGREET