RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Mijn Mooiste Plek - do 22 aug 2019, 12.20 uur


Even ten zuiden van het Dorpje Tull en ’t Waal vindt u de Honswijkerplas. Deze prachtige plas, tegen de uiterwaarden van de Lek, is bij uitstek de plek om op een zomerse dag eens een heerlijke duik te nemen.

De oeverlandjes aan het veenstroompje de Angstel dreigen hun specifieke uiterlijk kwijt te raken. Als er onvoldoende onderhoud zou worden gepleegd, ontstaat er bos en dat hoort daar niet. Natuurorganisaties zijn hard bezig om de unieke oeverlandjes van de Angstel weer terug te brengen in oude luister en geven daarmee weer ruimte aan het zeldzame zomerklokje.

Tips

Honswijkerplas en Lek-jutten
Ga zelf ook eens lekker Lek-jutten. Haal een tas en een routekaartje op bij het Fort aan de Korte Uitweg in Tull en ’t Waal, geniet van de 6 kilometer lange route door het waterliniegebied en langs de rivier de Lek en ruil bij terugkomst je volle tas in voor een warme consumptie.
Start: Werk aan de Korte Uitweg, Lange Uitweg 42a,Tull en ’t Waal. Meer informatie hier.

Inundatieweekenden
Gooi de sluizen maar open! Het inundatieveld in de polder Blokhoven wordt in deze zomerperiode tweemaal per maand onder water gezet. Zo kunt u eens echt beleven hoe die nieuwe Hollandse Waterlinie nou eigenlijk werkte. U vindt het veld aan de Achterdijk 1 in Schalkwijk Locatie: Inudatieveld Blokhoven, Achterdijk 1, Schalkwijk. Meer informatie hier.

Fort Honswijk
Aan de Utrechtse kant van de Lek ligt het grote Waterliniefort Honswijk met de imposante bomvrije geschutstoren. Iedere zondag is daar om 2 uur een rondleiding met een gids. Locatie: Lekdijk 58, Schalkwijk
Meer informatie hier.

Met De Blauwe Bever naar Fort Honswijk
Vaar met de boot ‘De Blauwe Bever’ naar het grootste torenfort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De boot vaart vanaf Wijk bij Duurstede-haven langs de prachtige oevers van de Lek. Inschepen kan ook in Beusichem. Voorbij Culemborg en Werk aan het Spoel wordt er aangelegd in het haventje van fort Honswijk. Onderweg zal de gids je wijzen op de belangrijke kenmerken van het gebied.
Meer informatie hier.

Voor meer informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de mogelijkheid om de verdedigingswerken te bezoeken kijkt u hier.

De Angstel
Wandelroute 1 - Het gebied rond de Angstel is een kruispunt van oude wegen waar heel mooi gewandeld kan worden. Niet ver van het veenstroompje, bij het toeristisch overstappunt ‘De Witte Dame’ aan het Stationsplein in Abcoude start een wandelroute van 9 kilometer die u ook langs de Angstel voert. U komt ook langs delen van de Stelling van Amsterdam en door prachtige veenweidelandschappen.
Start: De Witte Dame, Stationsplein 3, Abcoude. GPS-Locatie: 52.27277, 4.98153

Wandelroute 2 - Voor een wat langere wandelroute kunt u het Bellopad lopen. Die route is 19 km en neemt u mee van het oude station in Mijdrecht naar Abcoude, ook een stukje langs de Angstel. Info op de website. Daar staan ook nog een fietsroute langs de Angstel en een kanoroute op!
Start: Rondweg 3a, Mijdrecht

Wandelroute 3 - Bij het dorpshuis van Vreeland start het Vredelantsepad. Dit is een klompenpad dat u dwars door de weilanden langs prachtige buitenplaatsen aan de Vecht leidt. Volg de blauwe bordjes met een afbeelding van een klomp. Tussen 15 maart en 15 juni is het broedseizoen van de weidevogels dus dan is deze route afgesloten.
Start: Dorpshuis Vreeland, Fetha 16, Vreeland Meer informatie hier.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht, K.F Heinfonds, Recreatie Midden-Nederland, IVN en Staatsbosbeheer. 

Deze aflevering is eerder uitgezonden in 2018. MEER UITZENDINGEN MIJN MOOISTE PLEK