RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Mijn Mooiste Plek - zo 28 jun 2020, 08.00 uur


Joris Linssen wandelt met percussionist en zangeres van zijn band Caramba, Djem van Dijk de 8 kilometer van het Rondje Ruigenhoek. Na 500 meter zijn ze de weg kwijt.

Angela de Wild is amateurfotograaf, en wat voor één. Ze vertelt over hoe haar mooiste prent tot stand kwam, liggend in de heide van Hoog-Kanje bij Zeist, met voor haar lens een zandhagedis op een dood stuk hout.

Kirsten Namesnik trekt zo vaak als mogelijk haar skeelers aan en rijdt dan vanuit haar huis in Odijk naar haar mooiste plek, Beverweerd.

Elja en Willem hebben samen de kinderspeurtocht De Gageltocht uitgezet, een avonturentocht voor kinderen vanuit de Utrechtse wijk Overvecht door het UNESCO genomineerde landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het Noorderpark.

En de ‘Tip van de Week’ is de zwemplas Haarrijn. Maar hoe geniet je daar nou met zovelen tegelijk in de 1,5 meter samenleving?

 

TIPS

Rondje Ruigenhoek

Wil je in de voetsporen van Joris Linssen en Djem van Dijk het Rondje Ruigenhoek wandelen? Dat kan!

Het Rondje Ruigenhoek is een wandelroute door het recreatiegebied Ruigenhoek en het Gagelbos. De wandeling voert je langs tientallen groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en fort Ruigenhoek, gelegen in het open polderlandschap ten noorden van Utrecht.

De waterlinies zijn een typisch Nederlandse uitvinding, ontworpen om Nederland in oorlogstijd te beschermen door het land tot kniehoogte onder water te zetten. Tot dit erfgoed behoort ook het omliggende, natuurrijke en open linielandschap dat is ontstaan dankzij de 19e-eeuwse Kringenwet, een militaire wet die ervoor zorgde dat het schootsveld rond de vestingwerken vrij werd gehouden. Dankzij die wet is het Noorderpark-Ruigenhoek nu een prachtig open en groen recreatiegebied.

Klik hier voor de route.

 

Kinderspeurtocht Gageltocht

Wat is er nu leuker dan een kleurrijke speurtocht in de natuur? Speciaal voor kinderen tussen vier en twaalf jaar is er in Noorderpark Ruigenhoek een ‘challenge tocht’ uitgezet die je meeneemt in de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De start is bij Kinderboerderij Gagelsteede in de wijk Overvecht. Bij het informatiebord pak je je eigen challengekaart en loop je naar het Gagelbos. Onderweg krijg je acht challenges die je laten kijken, ruiken, bouwen en spelen. Zo ontdek je al snel dat het Gagelbos niet zomaar een bos is. Je leert over het landschap, forten, bunkers, dierensporen en water. Kom en ga mee op avontuur in dit spannende stukje natuur! Om de route te vinden volg je vanaf Gagelsteede de gekleurde stippen op het wandelpad tot over de brug. Na de brug zie je vrolijk gekleurde palen die je verder kunt volgen.

Klik hier voor meer informatie over stadsboerderij Gagelsteede.

 

Haarrijnseplas

 

De Haarrijnseplas is open en doet er alles aan om de bezoekers zo veilig mogelijk te laten recreëren.

Klik hier voor alle informatie over de recreatiemogelijkheden en de voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen en waar u rekening mee moet houden.

Het programma is mede mogelijk gemaakt door: K.F Hein Fonds, Provincie Utrecht, Recreatie Midden-Nederland, Routebureau Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Carel Nengerman Fonds en met dank aan Staatsbosbeheer.MEER UITZENDINGEN MIJN MOOISTE PLEK