RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Mijn Mooiste Plek - zo 19 jul 2020, 08.00 uur


De Utrechtse stand-up comedian Soula Notos fietst met vriendin Maaike door de prachtige bossen en over de uitgestrekte Gelderse Vallei. Als ze even de stad zelf doorsteken en langs theater de Lampegiet rijden, moet Soula toch even kwijt hoe erg ze het theater mist in deze tijden van Corona.

Amateurfotograaf Irma Meijerman reist de hele wereld over om stijgers en pieren te fotograferen, een passie die vlak bij haar huis is begonnen aan de Haarrijnseplas. Met een speciale techniek en het nodige geduld ontstond daar een hele mooie prent.

Vlogwachter Tineke is helemaal weg van de bloeiende linde. De heerlijke zoete geur die de bloesem verspreidt trekt allerlei insecten aan.

Bram, een 13-jarige cameraman, trekt met z’n vader Guido richting Polsbroek omdat daar een prachtig boeren weggetje te vinden is waar Guido jarenlang voor zijn werk overheen reed. En als ze er toch zijn dan wandelen ze gelijk maar even het Benedeneindsepad.

Het fort Werk aan de Korte Uitweg is vooral bekend om het theehuis, maar wat minder mensen weten is dat er achter op het fort ook een natuurcamping is èn dat het fort voor een groot deel gerund wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Stefan en Douwe laten zien wat er allemaal te doen is op en om het fort.

De Nederlandse, en dus ook de Utrechtse uiterwaarden van grote rivieren werden in de periode na de tweede wereldoorlog heel efficiënt ingedeeld als boerengras- of akkerland. Dat is voor een groot deel ten koste gegaan van de biodiversiteit langs de rivieren. Edwin heeft gewerkt aan de Palmerswaard en de Elster Buitenwaard om de natuur weer terug te brengen langs de Nederrijn.

 

 

TIPS

Fietsroute Rondom Veenendaal
De route die Soula Notos en Maaike fietsten bracht hen door bossen, over weidevo-gelgebieden en zelfs even door de stad Veenendaal zelf. Deze geweldige fietsroute is 41 kilometer lang en start in Rhenen. Je moet wel een beetje van een uitdaging houden want de klimmetjes van de Utrechtse Heuvelrug zijn soms vervelende kuitenbijters!

Deze fietsroute laat je kennismaken met de prachtige natuur rondom Veenendaal en Rhenen. Het is een veelzijdige route door verschillende landschappen zoals de bossen en heuvels op de Utrechtse Heuvelrug en het vlakke, weidse landschap rondom Veenendaal en de Gelderse Vallei.

Vanaf het startpunt in Rhenen heb je direct mooi uitzicht over de stad en o.a. de toren van de Cunerakerk. Daarna fiets je richting de bossen op de Utrechtse Heuvelrug waar het af en toe een beetje klimmen is. Vervolgens daal je af naar de Gelderse Vallei en kom je bij knooppunt 99 een restant van een 18e eeuwse Grebbelinie, Linie van de Juffrouwwijk. Mocht je tijd over hebben dan is het leuk om het Grebbelinie Bezoekerscentrum te bezoeken en meer te weten te komen over de Grebbelinie. De route gaat verder richting het mooie Veenendaal en voert langs het centrum van de stad. Vervolgens fiets je verder langs het Valleikanaal met om je heen een uitgestrekt en weids landschap. Via Rhenen en een stukje Nederrijn eindigt deze fietstocht weer bij Moeke in Rhenen waar je kunt genieten van een hapje en drankje.

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt, inclusief de fietsknooppunten.

 

Irma Meijerman
Amateurnatuurfotograaf Irma Meijerman heeft haar mooiste prent in de provincie ge-maakt bij de Haarrijnseplas. Rond de plas kan je heerlijk wandelen en genieten op het strand. Hier vindt je meer informatie over de mogelijkheden.

Maar Irma heeft nog veel meer prachtige prenten gemaakt. Benieuwd? Je kunt ze zien op haar website.

 

TIP VAN DE WEEK: Fort Werk aan de Korte Uitweg
Fort WKU (Werk aan de Korte Uitweg) is een bijzondere ontmoetingsplek. Een combinatie van moderne faciliteiten, cultuur- en natuurhistorisch erfgoed en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het fort beschikt over een sfeervol theehuis, diverse ruimtes voor feesten, vergaderingen en bijeenkomsten en een natuurkampeerterrein.

Wil je helpen om de plastic soep te verminderen dan kan je vanaf het fort WKU gaan Lekjutten. Haal een jut-tas bij het fort en loop de wandeling langs de oever van de Lek. Het is de bedoeling dat je daar alle afval dat je op de grond tegenkomt meeneemt. Met een volle tas verdien je bij het Fort WKU weer een lekker kopje koffie!
 

Bij het Fort werken professionals, vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een ontwikkeltraject volgen. Door werkervaring op te doen of middels dagbesteding proberen zij een weg (terug) te vinden in de maatschappij.

Alle informatie vind je op de internetpagina van Fort WKU.  Rondom het fort zijn diverse fiets- en wandelroutes te vinden. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Palmerswaard
De Elster Buitenwaard is vol in ontwikkeling en dus nog niet klaar voor bezoekers. Maar de Palmerswaard wel, en die is zeer de moeite waard! Je kunt er een geweldige wandeling maken, niet lang, twee kilometer, maar wel heel indrukwekkend. In het rivierenlandschap zie je veel bijzondere vogels, insecten en, als je geluk hebt een bever.

Parkeren kan aan de Paardenmarkt in Rhenen en volg van daar de met wit aangege-ven route. Honden zijn niet toegestaan in het gebied aangezien er runderen en andere grazers vrij rondlopen.

Benedeneindsepad
Het Klompenpad dat onze vloggers Guido en Bram liepen is het Benedeneindsepad. Hier vind je meer informatie over deze mooie wandeling.

Het programma is mede mogelijk gemaakt door: K.F Hein Fonds, Provincie Utrecht, Recreatie Midden-Nederland, Routebureau Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Carel Nengerman Fonds en met dank aan Staatsbosbeheer.

 

 MEER UITZENDINGEN MIJN MOOISTE PLEK