RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Mijn Mooiste Plek - za 21 aug 2021, 16.25 uur


Aflevering: Rivierengebied

Deze aflevering van Mijn Mooiste Plek staat in z’n geheel in het teken van het Rivierengebied in het zuiden van onze provincie. Onderaan de Grebbenberg stroomt de Nederrijn Utrecht binnen. De rivier is bepalend voor de rijke natuur en het landschap in het gebied. Ook cultuurhistorisch heeft het water dit gebied gevormd met de aanwezigheid van Noormannen die er één van de grootste Europese handelssteden Dorestad vestigde. Maar ook van Bisschop Godebald die de loop van de rivier liet veranderen zodat er nieuw bewoonbaar land zou ontstaan. Maarten Kleinhans is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en hij weet alles over het gebied.

SCHILDERACHTIG
Schilder Ad Hermans kijkt in ‘Schilderachtig’ met het oog van een kunstenaar naar de Palmerswaard, de uiterwaard ten westen van de stad Rhenen. Ad bezoekt natuurgebieden in heel Nederland en doet daar inspiratie op voor zijn schilderijen. Met zijn hele specifieke en herkenbare techniek maakt hij een prachtig werk van het gebied.

Kijk hier voor meer informatie over Ad Hermans op de website van Ambachtsateliers in De Bilt.

Je kunt de Palmerswaard ook zelf ontdekken! Er is een korte maar geweldige wandelroute uitgezet door het Natura2000 gebied. Op deze pagina van het Utrechts Landschap vind je alle informatie die je nodig hebt.

Je kunt nog meer uiterwaarden bezoeken langs de Nederrijn en Lek. Meer informatie vind je op de site van het Utrechts Landschap.

UTRECHT DOOR
Burgemeester van Wijk bij Duurstede, Iris Meerts loopt de 8 kilometer lange wandeling ‘Rondje Kersenpracht ’door het gebied. Ze neemt de Henk Steinvoort mee, hij is de dominee van Cothen. Alle ingrediënten voor een mooi gesprek tijdens een geweldige wandeling!

Het Krommerijngebied staat natuurlijk bekend om z’n woontorens en romantische kastelen. Maar het is ook grotendeels boerenland en in de lente spat de bloesem van de fruitbomen er uit de knoppen. Later in het jaar kan je bij vele kraampjes in het gebied genieten van de oogst.

Kijk hier voor alles wat je moet weten over deze prachtige wandeltocht.

Ben je toe aan een wat grotere uitdaging dan is het Krommerijnpad misschien iets voor jou. De wandelroute is 29 kilometer lang en gaat van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht!

VLOGWACHTER
Boswachter Alex Westerman van Utrechts Landschap neemt ons mee naar de Blauwe Kamer.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht, Recreatie Midden-Nederland, Routebureau Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Utrechts Landschap.MEER UITZENDINGEN MIJN MOOISTE PLEK