RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Mijn Mooiste Plek - za 4 sep 2021, 16.25 uur


Aflevering: Gelderse Vallei

Toen na de derde ijstijd het ijs weer smolt en de gletsjers zich uit Nederland terugtrokken, bleef er een veranderd landschap achter. Ten eerste had het stuwende ijs op z’n weg naar ons land veel rommel voor zich uit geduwd, aarde, rotsblokken, plantaardige materialen, en dat had een aantal heuvelachtige delen gevormd zoals de Utrechtse Heuvelrug. Maar de 150 meter dikke ijslaag had met z’n enorme gewicht ook hele delen land naar beneden gedrukt. Een voorbeeld daarvan vind je in het oosten van de provincie Utrecht, de Gelderse Vallei.

De Gelderse Vallei is te vergelijken met een badkuip met aan de zuidwest kant de Heuvelrug en verderop in het oosten de rug van de Veluwe. Regenwater dat op de noordoost flank van de Heuvelrug valt, zoekt het laagste punt en stroomt zo vrijelijk het gebied in. Maar ook water dat op de Heuvelrug de grond in zakt, vindt ondergronds z’n weg naar de laaggelegen vallei en komt daar naar boven als kwelwater. Al dat water vormt de kenmerkende beken in het landschap. Later zijn griften en kanalen in het gebied gegraven om het water makkelijker af te kunnen voeren en het land geschikter te maken voor boeren die het gebied wilden gebruiken.

Het resultaat is een prachtig gebied met een gevarieerd landschap van beken, stukken bos en boerenland. Een ideaal gebied om er te wandelen, fietsen of een tocht per kano te maken.

SCHILDERACHTIG
Karin Boers komt uit Wijk bij Duurstede en dat is in haar schilderijen goed te zien. Vaak spelen de rivieren de Lek en de Nederrijn de hoofdrol in haar werk. Voor Mijn Mooiste Plek gaat ze voor één keer uit haar comfortzone en zet ze haar schildersezel neer op een prachtige plek bij de Heiligerbergerbeek met als resultaat een indrukwekkend mooi werk in olieverf.

UTRECHT DOOR
Wouter Hamel en zijn muzikale compagnon Lilian Hak wandelen het Termatenpad. Dit geweldige klompenpad is 13,5 kilometer en voert langs de prachtige beken en kanalen, stukken Grebbelinie en over boerenland. Voor alle informatie over deze route scan je de QR-code die je tijdens de uitzending onderin beeld ziet staan of je kijkt op deze pagina. 

VLOGWACHTER
Boswachter Jacqueline van Dam van het Utrechts Landschap vertelt je meer over de gebieden Bloeidaal en De Schammer. 

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht, Recreatie Midden-Nederland, Routebureau Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Utrechts Landschap.MEER UITZENDINGEN MIJN MOOISTE PLEK