RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Mijn Mooiste Plek - za 11 sep 2021, 16.25 uur


Aflevering: Eemland -Arkenheem

Het water dat van de Utrechtse Heuvelrug afstroomt en de beken in de Gelderse Vallei vult, komt uiteindelijk via het Valleikanaal terecht in de rivier de Eem. In het noorden van Amersfoort, achter de historische Koppelpoort stroomt dit 18 kilometer lange riviertje het noordwaards en komt zo terecht in het randmeer.

Het gebied om De Eem, deels Eemland en deels Arkenheem, bestaat uit een open veenweidegebied. Het vlakke gebied staat bekend als één van de meest Hollandse landschappen van Nederland. In het gebied is het het een komen en gaan van allerlei vogelsoorten en het is dan ook een trekpleister voor vogelspotters en natuurfotografen. Dijkdoorbraken hebben in het verleden kenmerkende gaten geslagen in het landschap, de zogenaamde ‘wielen’. Deze wielen zijn tegenwoordig benoemd tot aardkundig monument.

Het gebied is populair onder fietsers. In de zomermaanden vaart de Eemlijn die je met fiets en al naar Spakenburg of Huizen vervoert vanwaar je een heerlijke fietstocht terug naar Amersfoort kunt maken.

Er wordt inmiddels door verschillende partijen in de provincie Utrecht gewerkt om van het Eemland een geopark te maken. Een geopark is een landschap van wereldniveau met unieke aardkundige, culturele, historische en ecologische waarden.

MIJN MOOISTE PRENT
Om de geweldige diversiteit aan vogels in het gebied goed te kunnen bekijken, laat natuurfotograaf Daan Schoonhoven prachtige foto’s zien die hij in het gebied maakte. Zijn mooiste prent is een wolk van opvliegende grutto’s, een foto die hij al jaren op zijn wensenlijstje had. 

UTRECHT DOOR
Hanke Bruins Slot is gedeputeerde van de provincie Utrecht met natuur in haar portefeuille. Samen met Marc Hofstra, een ware kenner van het gebied, neemt Hanke de Eemlijn en samen fiets ze vanaf Soest een prachtige route terug naar Amersfoort.

Kijk hier voor meer informatie over de fietsroute  ‘Rondje Spakenburg’ of scan de QR- code tijdens de uitzendingen.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht, Recreatie Midden-Nederland, Routebureau Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Utrechts Landschap.MEER UITZENDINGEN MIJN MOOISTE PLEK