RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Mijn Mooiste Plek - za 18 sep 2021, 16.25 uur


Aflevering: Het Groene Hart

HET GROENE HART:

Het gebied ten westen van de stad Utrecht is een polderlandschap met kleine dorpjes en veel open weides, gescheiden door slootjes. Het gebied is binnen de Randstad een relatief dunbevolkt gebied. De Romeinen, lang geleden zijn ermee begonnen om het moerassige veenland te ontwateren om het klaar te maken als boerenland en voor bewoning. Tijdens de ‘grote ontginning’, vanaf de 10 de eeuw is het gebied op grote schaal klaargemaakt voor landbouw, veehouderij en turfwinning.

Tot op de dag van vandaag is de waterstand in het gebied een groot punt van aandacht. De stijgende zeespiegel en het zakkende land zorgt er op verschillende punten voor dat het land ruim 2 meter onder de zeespiegel ligt.

De kunstenaar Marcel Blekendaal is de polderwachter. Zijn kunst bestaat niet uit schilderijen of beelden maar uit verhalen over en uit de polder.

SCHILDERACHTIG:

Eline Boerma studeert Beeldende Kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit landschappen en een terugkerend thema is haar liefde voor water. Ze is, naast vervend kitesurfer ook freediver. Haar werk is abstract maar het water en de landschappen zijn toch heel herkenbaar.

In het Groene Hart bezoekt ze het sprookjesachtige ‘Vijverbos’ vlakbij Harmelen: Vijverbos. Het ochtendlicht weerkaatst op het water en laat betoverende spiegelingen achter op de bomen. Het gevoel dat bij haar achterblijft, vertaalt ze in een prachtig schilderij.

UTRECHT DOOR:

Radio M Utrecht radiopresentatrice Conny Kraaijeveld fietst met haar collega de route ‘Groen Groener Groenst’. Voor alle informatie over die route scan je de QR-code in de uitzending of volg je deze link.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht, Recreatie Midden-Nederland, Routebureau Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Utrechts Landschap.

 MEER UITZENDINGEN MIJN MOOISTE PLEK