RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Mijn Mooiste Plek - za 25 sep 2021, 16.25 uur


Aflevering: Hollandse Waterlinie

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE:

Van noord naar zuid, aansluitend op de Linie van Amsterdam loopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie dwars door de provincie Utrecht.

De linie bestaat uit een serie geschakelde verdedigingswerken die eind 19de eeuw is aangelegd om het westen van het land te verdedigen tegen gevaar uit het oosten. De basis van de linie is inundatie, oftewel het onderwater zetten van brede gebieden land. Het water in het geïnundeerde land zou 30 - 50 centimeter diep moeten zijn. Dat was te diep om met man en paard te doorwaden maar niet diep genoeg om met een boot over te steken. Bestaande waterwegen zoals de Lek en hoger gelegen plekken die niet onderwater gezet konden worden, werden beschermd met betonnen en bakstenen forten. De linie is nooit gebruikt om het land te verdedigen en verloor z’n functie toen er met vliegtuigen over het gebied kon worden gevlogen. De forten zijn zo groot en sterk dat ze niet of met veel moeite weg zijn te halen dus de meeste zijn nog altijd te vinden in het landschap.

Op en rond de forten is het tegenwoordig over het algemeen rustig en dat maakt die plekken prachtig om te wandelen, fietsen of varen. De stilte en de militaire gebouwen maken het een spannend plekken om te bezoeken.

Sinds midden 2021 is De Nieuwe Hollandse Waterlinie benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Kirke Mulders is de laatste jaren vanuit Provincie Utrecht nauw betrokken geweest met de benoeming en weet inmiddels alles van de linie. Ze neemt ons mee langs een aantal plekken in de linie, beginnend in het Noorden, waar de linie de provincie binnenkomt, tot het zuiden, waar de linie de provincie weer verlaat.

SCHILDERACHTIG:

Jeroen Hermkens is een Utrechtse lithograaf en schilder die vooral geïnteresseerd is in de menselijke hand in het landschap. Zijn privéleven en kunstenaarschap lopen dwars door elkaar heen. Hij verlaat het huis dan ook nooit zonder zijn rugzak met alle benodigdheden voor het maken van een schets.

Jeroen bezoekt het fort Honswijk, één van de twee ‘wachters van de Lek’. Het fort wordt gerestaureerd maar dat weerhoudt Jeroen er niet van om een aantal fraaie schetsen te maken.

UTRECHT DOOR:

Leroy Lucas is de voorzitter van de Keti Koti viering, nauw betrokken bij de organisatie van de Black Lives Matter demonstratie in Utrecht en mede-oprichter van 030%. Samen met Natalja Macnack, voorzitter van Tori Oso vaart hij met een elektrische sloep over de grens van Utrecht en Noord-Holland op zoek naar het Fort in de Botshol.

Leroy en Natalja varen een deel van de Sloepenroute Vinkeveen - Nieuwersluis. Alle informatie over die route vind je door de QR-code in de aflevering te scannen of door deze link te volgen.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht, Recreatie Midden-Nederland, Routebureau Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Utrechts Landschap.MEER UITZENDINGEN MIJN MOOISTE PLEK