RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Na het Nieuws - do 6 maart 2014, 07.11 uur


De rellen in Ondiep

In maart 2007 is de Utrechtse wijk Ondiep even het middelpunt van ons land. Onenigheid tussen een bewoner uit Ondiep en hangjongeren in de buurt loopt volledig uit de hand. De politie wil ingrijpen en de bewoner, Rinie Mulder, wordt door een politiekogel geraakt. De agent voelt zich bedreigd en ziet geen andere uitweg. Mulder overlijdt ter plekke. Niet lang daarna melden de eerste relschoppers zich in de straten van Ondiep. Ze komen uit het hele land, opzoek naar een verzetje. De rellen houden dagen aan. Uit angst voor grote groepen reltoeristen, besluit burgemeester Annie Brouwer de wijk hermetisch af te sluiten. Vanuit het hele land wordt ME ingezet om de wijk af te grendelen. De afsluiting van de wijk duurt enkele dagen. Daarna lijkt de rust in Ondiep te zijn teruggekeerd, maar het verdriet om het verlies van Rinie Mulder blijft.

De jaren na het voorval houdt de discussie aan: heeft de agent nu wel of niet goed gehandeld? Kon hij echt niet anders dan zijn wapen gebruiken? Pas eind vorig jaar, in december 2013, heeft de civiele rechter uitspraak gedaan in de zaak die door de nabestaanden van Mulder is aangespannen tegen het Utrechtse politiekorps en de agent die Rinie Mulder doodschoot. Volgens de rechter handelde de agent uit noodweer en heeft de politie Utrecht geen steken laten vallen.

In deze aflevering gaan we terug naar de wijk. De nabestaanden van Rinie Mulder vertellen hoe zij de dagen na het ongeval hebben beleefd. Ook burgemeester Brouwer vertelt haar persoonlijke verhaal. Hoe  was het voor haar om tijdens zo'n grote gebeurtenis aan het hoofd van de stad Utrecht te staan?MEER UITZENDINGEN NA HET NIEUWS