RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Natuurlijk Zoy - do 6 dec 2018, 12.20 uur


Invasieve exoten

Eddy is op pad met Wilfred Reinhold en schrikt zich rot als hij hoort dat er in Nederland al  zo'n 2000 invasieve exoten zijn waarvan er velen in onze provincie. Eddy: "Daar schrik ik echt van, ik dacht het zijn er maar een paar."

Een van de bekendste invasieve soorten is de Japanse Duizendknoop die overal in onze regio voorkomt, maar vooral in Amersfoort een hardnekkige plaag is. Maar invasieve exoten kunnen ook uitheemse dieren, schimmels of micro-organismen zijn, die door menselijk handelen terechtkomen in een gebied waar ze van oorsprong niet voorkomen – en zich er ook handhaven.

Invasieve exoten, soms ons zelf hierheen geïmporteerd, kunnen miljoenen euro's aan ecologische en economische schade veroorzaken. Ze belemmeren bijzvoorbeeld de waterdoorstroming, wortelen zich een weg door asfalt, dijken en gebouwen, verspreiden ziektes van andere continenten en vreten inheemse soorten op.  

In het Utrechtse tuinencomplex waar Eddy met Wilfred rondloopt vliegen de van oorsprong tropische, halsbandparkieten over hun hoofd. Ook zien ze allerlei exotische bomen en planten zoals de fluweelboom, de rododendron en bamboe. 

Een plantje dat zich enorm aan het voortplanten is in onze sloten is de watercrassula. Eddy: "het ziet er een beetje uit als dat spul dat ik in m'n goudviskom heb." Wilfred:"Ja het is ook een tropische plant die blijft doorgroeien, ook onder water blijft ie in de winter bestaan waardoor ie in t voorjaar een voorsprong heeft op alle inheemse soorten en die verdringt."

Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

 MEER UITZENDINGEN NATUURLIJK ZOY