RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Natuurlijk Zoy - do 28 feb 2019, 12.20 uur


Molshooptijd

Eindelijk, naast alle aandacht voor John, Linda en Johny nu dan eindelijk een moment voor de mol zelf! De mol is een zoogdier dat niet vaak in de spotlight staat en waar we niet heel veel van weten. 

Elze Polman van de Zoogdiervereniging loopt met Eddy in landgoed Oostbroek. Elze: "In deze periode is het paartijd en gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje. Juist in deze tijd maken ze dan dicht onder de oppervlakte zogenoemde mollenritten." Een mollenrit is een hoop aarde die in een soort spoor door een gebied heen loopt. Als het weer wat warmer wordt zijn de wormen, die door de mollen gegeten worden, ook wat meer aan de oppervlakte te vinden. Hierdoor graven de mollen nieuwe gangen en deze zorgen dan weer voor meer molshopen.

Met Tim van den Broek laat Eddy zien hoe de mollen zich tot aan de rand van de stad leven maar niet in de binnenstad. In Tuindorp-Oost zien ze dat een drukke weg de mollen blijkbaar weerhoudt om verder de stad in te trekken. Tim doet zelf al drie jaar onderzoek naar de mollenverspreiding in de stad Utrecht. Tim: "Ik heb nu drie jaar achter elkaar een rondje Utrecht gefietst en alle molshopen beschreven. Waarom zit die mol tot aan de stoeprand en niet aan de overkant van de weg?" 

Volgens Tim is de oorzaak daarvan te zoeken in het feit dat er minder geschikte grondsoort is voor de mol. Daarnaast moet hij drukke wegen oversteken en hij wordt in bewoond gebied in tuinen meer bestreden. Toch blijft het een beetje een mysterie waarom hij op schijnbaar gelijke plekken met schijnbaar gelijke barrières toch op de ene plek wel voorkomt en op de andere niet.MEER UITZENDINGEN NATUURLIJK ZOY