RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Natuurlijk Zoy - do 9 mei 2019, 12.20 uur


Ganzeneieren zoeken

Eddy is met jagers Ellen Mookhoek en Willem van Doorn op pad in Kockengen. Met een bootje varen ze door het rietland op zoek naar ganzeneieren.

In het kader van natuurbeheer worden er duizenden ganzeneieren per jaar 'onklaar' gemaakt. Dit gebeurt omdat er in Nederland veel, eigenlijk te veel, ganzen zijn. Ellen: "Vijftig jaar geleden waren er in de zomer nog maar vijftig grauwe ganzen en nu zijn dat er 500.000!" Dat er zoveel zijn, heeft te maken met het feit dat er in Nederland veel natte gebieden zijn en dat vinden ganzen fijn om hun nest temaken. "Bovendien zijn er in de jaren 70 zelfs wat ganzen uitgezet voor de gezelligheid en was er in de jaren 90 tijdelijk een jachtverbod op ganzen", aldus Ellen. De hoeveelheid ganzen levert problemen op: verdringing van andere vogels zoals karekieten en baardmannetjes, en schade aan landbouwgebieden. Inmiddels wordt de gans op verschillende manieren bestreden. Rond maart april wordt aan nestreductie gedaan. Dat houdt in dat bebroede eieren onklaar gemaakt worden.

Ellen vindt dat we de anders met ganzen om moeten gaan: "Ganzen worden als een probleem gezien in plaats van de gevers van fantastisch eten. Er worden ieder jaar ongeveer een miljoen ganzeneieren vernietigd. Ik vind dat zonde. De eieren kun je namelijk prima eten. Eén ganzenei is net zo groot als drie kippeneieren dus daar moet je bij het eten wel rekening mee houden."

Nestreductie en ganzeneieren rapen mag je alleen maar doen als je een speciale provinciale ontheffing hebt, waardoor je meewerkt aan natuurbeheer. Ellen: "Je mag dat ook alleen maar doen met toestemming van de grondeigenaar." MEER UITZENDINGEN NATUURLIJK ZOY