RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Natuurlijk Zoy - do 23 mei 2019, 11.30 uur


Legakkers

Eddy vaart tussen de legakkers bij Wilnis. Een bijzonder natuurgebied, vindt stichting De Bovenlanden. Otto van Asselen laat Eddy het gebied zien. In tegenstelling tot de veelal bewoonde legakkers in bijvoorbeeld Vinkeveen voert natuur hier de boventoon. En dat moet zo blijven, vindt de stichting.

De akkers zijn ontstaan door turfwinning. Otto: "Veen van onder water werd opgebaggerd en uitgespreid over een legakker. Dat gedroogde organische materiaal was een hele goeie brandstof." Toen dit in 1860 verboden werd hebben ze langere tijd gediend als grond voor schapen en jong vee. Maar nadat de landbouw na WO11 grootschaliger werd hadden ze geen nut meer voor de boeren en dreigden ze langzaamaan verwilderd en verloren te gaan. 

Stichting de Bovenlanden heeft de achttien akkers in beheer. Om ze zo natuurlijk mogelijk te houden moet er wel wat gedaan worden. Zo worden er natuurvriendelijke oevers aangelegd en elk jaar wordt er gemaaid zodat er geen bomen gaan groeien. Otto: "Buiten de cultuurhistorische waarde hebben de akkers ook een grote diversiteit aan bloemen en planten" Behalve verschillende soorten grassoorten en distels ontdekt Eddy ook een koekoek en de zwarte stern. Eddy: "Ik vind dat zo'n mooi vogel! Het zijn hele mooie sierlijke jagers". "Ja, het is een hele rijkdom aan planten en dieren die hier hun plekje vinden", aldus Otto."Dus waarom zouden we het niet zo mooi bewarenen en zelfs nog verbeteren misschien?" MEER UITZENDINGEN NATUURLIJK ZOY