RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Natuurlijk Zoy - do 12 sep 2019, 12.20 uur


Aflevering: Wespen

Eddy is in de pluktuin van Groenekan, waar hij een aantal wespennesten in de grond bekijkt. Sonne Copijn van Stichting Bee Foundation legt hem uit dat er duizenden verschillende soorten wespen zijn. De overgrote meerderheid zijn solitair levende wespen. De wespen waar mensen 'last van hebben', zijn de sociale wespen die nesten bouwen.

 

VLEESETERS

Eddy: "Soms geef ik een BBQ en dan merk ik tot mijn verbazing dat de wespen het vlees lekkerder vinden dan mijn glas limonade, hoe zit dat?" Sonne: "Wespen zijn in principe vleeseters. Wespenwerksters gaan op zoek naar eten voor hun larven. Meestal zijn dit kleine insectjes die fijngemalen worden. De larven die zij voeren geven als beloning een druppel zoetstof terug. Die zoetstof hebben de werksters nodig om te kunnen vliegen. Dus de vrouwtjeswesp geeft dierlijke eiwitten aan de larven en de larf geeft er suikers voor terug. Een waanzinnige mooie wisselwerking dus!"
 

PENSIOEN

Aan het eind van de zomer stopt de koningin met eitjes leggen, zijn er geen larven meer en zijn de werksters met pensioen. Dan zoeken ze ergens anders hun zoetigheid om toch nog te kunnen vliegen. Dat is de reden dat ze vooral in die periode op onze zoetigheid afkomen.
 

NUT

Omdat wespen allerlei insecten vangen zijn ze best nuttig. Een wespennest met 5000 werksters is in staat om per dag wel honderdduizend muggen, vliegen en andere insecten te vangen. Bovendien dragen ze bij aan de biodiversiteit door bloemen te bestuiven.

Een wesp kan meer dan één keer steken met zijn giftige gladde angel. Zolang je langzaam beweegt is er niks aan de hand. Sonne: "Als je langzaam beweegt kan een wesp je helemaal niet zien, maar juist als je snel beweegt ziet hij dat wel."MEER UITZENDINGEN NATUURLIJK ZOY