RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Natuurlijk Zoy - do 26 sep 2019, 12.20 uur


Aflevering: Wilde stadsplanten

Je hebt er normaal gesproken nauwelijks oog voor. De planten die groeien op een braakliggend stuk terrein. Eddy loopt met planteninventarisator Wim Vuik over een braakliggend terrein bij De Meern. Omdat hier gebouwd gaat worden is de bestaande kleigrond omgewoeld en vermengd met het nieuw aangevoerde zand. Juist deze combinatie zorgt voor grond waar zeer zeldzame plantjes kunnen groeien: rood guigelheil, stijf ijzerhard en driebloemige nachtschade bijvoorbeeld.

 

Wim: "Ik ben op heel veel braakliggende terreinen geweest. Maar deze is wel heel bijzonder. Ik heb in zeker 10 jaar niet zo'n bijzonder terrein gezien!!" Eddy: "Wat ontzettend gaaf, het moet voor jou een beetje voelen alsof ik hier een hop zie vliegen. Dat is een hele mooie vogel met een kuif die je maar zelden ziet."

 

BEHAARD BREUKKRUID

Een op het oog niet zo bijzonder plantje is het kaal breukkruid, dat vrij algemeen voorkomt. Maar op het terrein waar Eddy en Wim lopen staat er ook behaard breukkruid en dat is super zeldzaam. Het is familie van de tomaat, de driebloemige nachtschade. Wim:"Deze heb ik nog nooit eerder in Nederland gezien!"
 

WELRIEKENDE GANZENVOET

Wim: "Vind jij dit nu lekker ruiken of niet? In floristenland staat de geur van de welriekende ganzenvoet ter discussie; Is dit nou smerig of niet? Ik vind het naar terpentine ruiken." Eddy: "Ja, maar ik schilder dus dit is voor mij een vertrouwde geur, het ruikt naar mijn atelier en dus lekker." Wim: "Ik vind het niks, maar het is trouwens wel weer een zeldzaam ding."MEER UITZENDINGEN NATUURLIJK ZOY