RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Natuurlijk Zoy - do 10 okt 2019, 12.20 uur


Aflevering: Eekhoorns

Eddy is met eekhoorndeskundige Chris Achterberg op zoek naar de eekhoorn tussen de prachtige en diverse bomen van het Bomenmuseum in Doorn.

De herfst is een drukke periode voor eekhoorns. Ze zijn tussen de bomen op zoek naar voedsel om de winter door te komen. De verzamelde nootjes verstoppen ze in een holletje in de grond dat ze later weer terug kunnen vinden door met hun scherpe neus over de bosbodem te snuffelen. Eekhoorns houden geen winterslaap, maar ze zijn wel wat minder actief dan in de herfst.

ONTSNAPT

In Nederland is de rode eekhoorn onze inheemse soort en alle anderen zoals de grijze eekhoorn zijn uitgezet of ontsnapt uit dierenwinkels. Eddy hoort dat er een zwarte eekhoorn in het Bomenmuseum gezien is. "Is zo'n zwarte eekhoorn dan een exoot?" "Nee dat denk ik niet", legt Chris uit. "Eekhoorns kunnen qua vachtkleur nogal variëren. De meeste zijn roodbruin, maar je hebt er ook met witte vlekken en zelfs hele donkere die zwart lijken. Het is dezelfde soort maar met een veel donkerdere vacht."
 

OUD BOS

Eekhoorns komen voor in loofbos, naaldbos en gemengd bos, maar ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos. Hun voorkeur gaat uit naar ouder bos, omdat daar meer voedsel en nestgelegenheid is. Het is een nattige ochtend wanneer Eddy en Chris door het park struinen. Helaas laat geen enkele eekhoorn zich vandaag zien. Dat ze er zitten dat is zeker, want er worden wel aangevreten dennenappels gevonden.MEER UITZENDINGEN NATUURLIJK ZOY