RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Van Rossem Vertelt - do 31 jan 2019, 12.20 uur


Onder het Domplein

Maarten van Rossem bezoekt in zijn nieuwe aflevering Domunder. Historicus Tijn Pieren daalt met Maarten vijf meter af onder het Domplein.

METSELWERK

Onder het Domplein vindt Maarten 2000 jaar geschiedenis. Van de houten romeinse barakken tot en met de gotische Domkerk. Van alle stadia die de stad doormaakte zijn resten te vinden. De gotische kerk die er nu staat, werd vanaf 1254 gebouwd op de bestaande romaanse kathedraal. Maarten: "Er is een heel verschil tussen het metselwerk van de romaanse Dom en van de gotische Dom. Dat van de romaanse lijkt te zijn gemetseld door lui die onder invloed waren." De stenen van verschillende grootte lijken willekeurig gestapeld te zijn. Daarna is het dichtgepleisterd.
 

WIND

Door een zware zomerstorm in 1674 is het middenschip van de Domkerk volledig verwoest. De resten van het verwoeste middenschip zijn nog steeds te zien onder de grond. Volgens Maarten is het ook nu nog een gek plein waar het altijd waait: "Een tip; mocht het wekenlang windstil zijn in Utrecht en u verlangt toch naar een windje, fiets naar het Domplein en u zult zien; het waait op het Domplein. Altijd."

Eenmaal weer boven, op het Domplein, kan Maarten zich nogmaals in het verleden begeven door een virtual reality-bril te gebruiken waarmee je je in de wereld van de romeinen waant of zelfs in het middenschip van de Domkerk voordat deze door de storm verwoest werd.MEER UITZENDINGEN VAN ROSSEM VERTELT