RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Van Rossem Vertelt - do 28 maart 2019, 12.20 uur


Anthonie Mor

Anthonis Mor van Dashorst, ook Anthonie, Anthonis, Antonius, Anthonius, Antoon Mor of Antonio Moro. Hoe we zijn naam schrijven is onduidelijk. "Maar feit is wel dat deze Utrechtse schilder voor velen totaal onbekend is, terwijl toch de geschiedenisboekjes vol staan met portretten van deze schilder. Iedereen kent bijvoorbeeld het jonge portret van Willem van Oranje", aldus Maarten Van Rossem.

ARM TOT RIJK

In de uitzending van Van Rossem Vertelt gaat Maarten samen met schrijver Thera Coppens naar het depot van Het Centraal Museum om daar het enige werk dat in Utrecht is te zien van de schilder te bekijken. Daar vertelt Thera het bijzondere levensverhaal van Anthonis Mor. 

"Hij werd geboren als van zoon van een arme wolverver aan de Oudegracht en klom op via onwaarschijnlijke situaties tot vorstenschilder. Hij schilderde in de Europees paleizen alle staatshoofden in de tijd; van Willem van Oranje, Hertog van Alva tot Queen Mary. Hij werd zelfs persoonlijk bevriend met Fillips de II."

Maarten kijkt vol ongeloof naar het schilderij van Mor dat voor hem staat in het depot. "Zijn schilderijen hangen dus overal in de wereld in musea en hier ligt hij in het depot. Ongelofelijk". Maarten roept op om in het Centraal Museum een grote overzichtstentoonstelling te maken van deze Utrechtse schilder. "Na de succesvolle Caravaggisten-tentoonstelling is het tijd voor een mooie tentoonstelling voor deze vergeten Utrechter."MEER UITZENDINGEN VAN ROSSEM VERTELT