RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Van Rossem Vertelt - do 11 apr 2019, 12.20 uur


Op bezoek bij de tbs-kliniek

In de wijk Lauwerecht in Utrecht ligt de Van der Hoeven Kliniek. Het is de enige tbs-instelling in de provincie. Maarten mag er een middagje rondkijken. Dat gaat niet makkelijk. De kliniek is niveau vier beveiligd. Dat betekent dat bij de detectiepoortjes Maarten zijn broekriem af moet doen. Dat levert een aantal scheldwoorden op die we uit de uitzending hebben geknipt. Verder mogen we overal filmen, bijzonder genoeg ook in de kamers van de patiënten. 

We mogen één ding niet; de patiënten zelf filmen. Maarten: "Daar houden we ons netjes aan. We willen slachtoffers natuurlijk niet op tv confronteren met daders die hun straf en behandeling uitzitten".

TBS UTRECHTSE UITVINDING

Van Rossem vertelt is een geschiedenisprogramma, dus behalve een rondleiding zoomen we ook in op de historie van de tbs. De Van der Hoeven Kliniek is de oudste tbs-instelling van Nederland. De kliniek werd in 1955 opgericht door de grondleggers van de zogenoemde Utrechtse School: Pieter Baan, Rumke en Van Kempen. Zij waren de eersten die op een andere manier keken naar daders. Maarten: "De Utrechtse School en de Van der Hoeven Kliniek hebben model gestaan voor hoe we tbs hebben vormgegeven in Nederland."MEER UITZENDINGEN VAN ROSSEM VERTELT