RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Van Rossem Vertelt - do 18 apr 2019, 12.20 uur


Landgoed Maarsbergen: leven op stand

Landgoed Maarsbergen ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Zowel de monumentale gebouwen, de historische parkaanleg en de eeuwenoude bomen zijn beschermd Rijksmonument. Sinds 2017 is het de opnamelocatie van het populaire televisieprogramma 'Heel Holland bakt'. 

DE RACENDE JONKHEER

Eind 19de eeuw is dit landgoed gekocht door Karel Antonie Godin de Beaufort. Zijn nazaten wonen en beheren dit landgoed tot op de dag van vandaag. Maarten krijgt een rondleiding door de één na jongste telg van de Godin de Beauforts; de achttienjarige Willem van der Goes. Hij wil Maarten graag het Koetshuis laten zien. Willem is er trots op want het is het enige complete koetshuis van Nederland. Alles is bewaard gebleven van de koetsen tot aan de livreien. 

In de jaren vijftig moesten de koetsen plaatsmaken voor de racewagens van Willem zijn oudoom Carel Godin de Beaufort, de racende jonkheer. Hij was één van de eerste Nederlandse coureurs en reed in een Porsche. Zijn oude Porsche 718 is te zien in het Louwman Museum in Den Haag. Maartens hart maakt een sprongetje als hij hoort dat Carel ook een Porsche Spyder 550 in bezit had. Volgens Maarten de mooiste auto ooit gebouwd.

Het landgoed heeft verschillende bewoners gekend. De vorige eigenaar Jan Andries Dubois heeft veel betekend voor Maarsbergen. Dankzij hem zijn er een kerk en een station gebouwd en ook het wapen van Maarsbergen is door hem ontwikkeld. Het wapen symboliseert de verschillende bewoners van het landgoed. Maarten vraagt zich af hoe het is om in zo'n kasteel te wonen. "Rennen jullie bijvoorbeeld rennend door de gangen?" Willem moet er om lachen en haalt Maarten uit zijn droom. "Zo'n huis is slecht geïsoleerd, het is er of te koud of te warm. Veel kamers worden niet gebruikt." MEER UITZENDINGEN VAN ROSSEM VERTELT