RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Van Rossem Vertelt - do 25 apr 2019, 12.20 uur


Johan van Oldenbarnevelt

Vierhonderd jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt in Den Haag onthoofd. Dat werd gedaan in opdracht van Maurits van Oranje. "Dat was een gerechtelijke moord", aldus Maarten van Rossem.

In 1547 werd Johan in Amersfoort geboren. Hij groeide op 'De Bollenburgh'. Een muurhuis in het centrum van de huidige stad. Hij was een slimme jongen die makkelijk zijn gymnasium afmaakte in Amersfoort. Daarna ging hij een turbulent leven tegemoet. Om uiteindelijk verraden te worden door de zoon van Willem van Oranje: Maurits van Oranje. Wie was hij en waarom was hij zo belangrijk voor de ontstaansgeschiedenis van Nederland?

Maarten weet er zelf natuurlijk ook een en ander vanaf, maar iemand die meer details weet is Jan Niessen. Hij heeft net een boek geschreven over Johan van Oldenbarnvelt. Maarten praat met hem over de psychologische vader-zoonverhouding. Volgens Niessen kostte die relatie Van Oldenbarnevelt uiteindelijk de kop.

ZWAARD

In de uitzending bekijkt Maarten ook het zwaard waarmee Van Oldenbarnevelt is onthoofd. Dat zwaard zal vanaf half mei 2019 in het Amerfoorste museum Flehite te zien zijn, samen met nog meer objecten uit de geschiedenis van Johan van Oldenbarnevelt.MEER UITZENDINGEN VAN ROSSEM VERTELT