RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Van Rossem Vertelt - do 2 mei 2019, 12.20 uur


De vergeten slachtoffers van de Willem Arntsz Hoeve

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel psychiatrische patiënten omgekomen, ook in onze regio. Maarten van Rossem praat met Cecile aan de Stegge. Zij heeft samen met Marco Gietema de situatie van de patiënten onderzocht. De conclusie is te lezen in het boek "Vergeten Slachtoffers", over de geschiedenis van psychiatrische patiënten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onder bevel van de bezetter werden alle gestichten aan de kuststreek in het begin van de oorlog gedwongen ontruimd. De patiënten werden verdeeld over verschillende inrichtingen in het land. Het is juni 1942 als de eerste evacuees aankomen bij de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. 1019 evacuees moeten een plek krijgen op de Hoeve, waarmee het aantal patienten verdubbelt.

Tijdens de oorlog hebben de patiënten onder erbamelijke omstandigheden moeten leven. Sterfte in de psychiatrie was al erg hoog, in de jaren 30 ongeveer zes procent per jaar, maar in de oorlog steeg het naar 30 procent. De gebouwen waren niet berekend op een verdubbeling van patiënten. De inrichting kreeg niet voldoende voedselbonnen en bovendien mocht men niet stoken. Maarten is geshockeerd, vooral als hij hoort dat de patiënten wel werden ingezet om bomen te kappen voor de verkoop.

In Den Dolder hebben 1163 patiënten de oorlog niet overleefd.MEER UITZENDINGEN VAN ROSSEM VERTELT