RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Van Rossem Vertelt - do 17 okt 2019, 12.20 uur


Aflevering: Gifpark - Griftpark

Maarten wandelt vandaag door het Griftpark in Utrecht. Tijdens zijn zonnige en gemoedelijke wandeling met historicus Hans Buiter komt u van alles te weten over het zorgelijke verleden van park.

Het Griftpark werd vroeger door buurtbewoners ook wel het 'gifpark' genoemd en dat was niet voor niets. Voordat dit park 20 jaar geleden open gin moest de grond worden gesaneerd, omdat het extreem vervuild bleek te zijn. De kosten hiervoor liepen op tot 280 miljoen euro. Het Griftpark is daarmee het duurste park van Nederland geworden.

GASFABRIEK

Het park ligt nu in het centrum van Utrecht. Vroeger, begin 1900, was die plek de rand van de stad. Daar werd toen een gasfabriek gebouwd. De gasfabriek die draaide op steenkool leverde voor veel huishoudens gas voor verlichting en gas om op te koken. In de jaren '60 werd de fabriek gesloopt. Pas in de jaren '70 en '80 werd duidelijk wat de aanwezigheid van de fabriek met de grond had gedaan.

In de uitzending verklaart Hans Buiter hoe het kon dat de grond zo vervuild is geraakt. Een verklaring die Maarten overigens erg verbaast.MEER UITZENDINGEN VAN ROSSEM VERTELT