RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Van Rossem Vertelt - do 24 okt 2019, 12.20 uur


Aflevering: Architect Sybold van Ravensteyn

Maarten fietste al honderden keren langs het woonhuis van Sybold van Ravesteyn, de architect van vele Nederlandse Spoorwegstations. Het is ook de architect van het door Maarten zo gemiste oude Centraal Station van Utrecht. Het woonhuis van Van Ravesteyn is sinds kort opengesteld voor publiek. Dus eindelijk kan Maarten eens een kijkje nemen in het zelfontworpen huis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht waar de architect het grootste deel van zijn leven woonde.

 

GESLOOPT

In het Huis valt Maarten direct op dat allerlei elementen waar Van Ravesteyn bekend mee werd, terug te vinden zijn in dit huis. De sierlijke golvende muren, de grote ramen, het ruimtelijke gevoel. Maarten krijgt een rondleiding van Valentijn Carbo. Hij vertelt over het leven van de architect. Al snel komt het onderwerp op de grote hoeveelheden gebouwen, inclusief het oude Utrecht Centraal dat ook gesloopt is, en hoe pijnlijk dat voor de architect moet zijn geweest. Hij is een van Nederlands meest gesloopte architecten.
 

INGENIEUR

Later op het dakterras vertelt Carbo nog een detail over het leven van Van Ravesteyn. Hij was eerst ingenieur voordat hij architect werd. Dat veranderde voor Maarten alles van hoe hij naar de man kijkt. Wilt u weten waarom dat voor Maarten zoveel betekent? Kijk dan naar deze uitzending.MEER UITZENDINGEN VAN ROSSEM VERTELT