RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Westbroek - di 5 feb 2019, 12.20 uur


Wereldspeler op grijper gebied.

Als kind was Henk gefrustreerd als het weer niet lukte om op de kermis bij de grijperautomaat een beertje te scoren. Elke keer als Henk een beertje te pakken had, liet de grijper los. Van die kleine grijpers naar de megagrijpers bij ons in de regio.

DE BEUGELAAR

De grootste grijpenbouwer ter wereld is Verstegen Grijpers en zit in Nieuwegein. Maar Henk heeft eerst een afspraak met grijpenbouwer Peter Visser in Vreeswijk. Want daar het is het allemaal begonnen. Vreeswijk had de grootste zandvloot van Nederland. Honderdvijftig schepen gingen elke dag de rivieren op om zand te winnen. Niet met grijpers maar met beugels. De beugelaar schraapte met zijn beugel over de bodem en haalde het zand zo naar boven. Het zand werd gebruikt om bijvoorbeeld wegen en huizen te bouwen. Henk: "Dat moet vreselijk zwaar werk zijn." Peter: "Dat was beulenwerk."

SOORTEN EN MATEN

In Nieuwegein bouwen ze grijpers in verschillende soorten en maten. De kleinste heeft een gewicht van duizend kilo, een gewicht van een kleine auto. De grootste weegt wel dertigduizend kilo. Die grote grijpers worden vooral ingezet om zware materialen als kolen en ijzererts te verladen. De grijpers uit Nieuwegein worden wereldwijd ingezet in 120 verschillende landen. Henk krijgt een rondleiding in de fabriek en is onder de indruk. En dan mag Henk zelf ook een stukje lassen. Henk: 'Mijn broer was lasser, dus ik weet hoe een mooie las eruit moet zien." 


 MEER UITZENDINGEN WESTBROEK