RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Westbroek - di 11 jun 2019, 12.20 uur


Dikke paarden

We worden te dik met z'n allen. Van de volwassen Nederlanders heeft bijna de helft matig tot ernstig overgewicht. Maar 'dik zijn' is niet alleen een probleem van mensen, ook onze paarden worden te dik! Westbroek neemt de proef op de som en zoekt dikke paarden op de manege.

Paarden snoepen niet en bewegen - als ze de kans krijgen - veel. Toch worden vooral de zogenoemde 'easy keepers' snel te dik. Deze easy keepers zijn paarden die vroeger gehouden werden in gebieden waar weinig goed voedsel voor ze was. Neem nu Shetland pony's: op de eilanden waar ze vandaan kwamen was weinig energierijk gras, dus ze leerden leven met weinig calorieen. Tegenwoordig krijgen ze goede voeding en vaak nog wat extra's in de winter en dan worden ze snel te dik.

HOEFBEVANGENHEID
Van de Nederlandse recreatiepaarden is bijna 60 procent is te dik en 7 procent heeft zelfs obesitas! Een gevaarlijke ontwikkeling, omdat het enorme gezondheidsrisico's voor de dikke paarden met zich mee brengt. Dierenarts Ellen de Graaf legt uit: "Sommige paarden krijgen door hun overgewicht problemen met hun hoeven of verliezen de hoef zelfs helemaal! Bij deze 'hoefbevangenheid' staat het paard dan met z'n 600 kilo op de open wond van het hoefbeen. En dat doet enorm veel pijn. In laten slapen is dan de enige optie."

Paardeneigenaren kunnen met behulp van de Body condition score (BDS) bepalen of hun paard te dik is. En als een paard te dik is, is het zeker niet zielig om een paard minder eten te geven. Haal het krachtvoer weg, maar blijf wel ruwvoer geven. Let er bij het ruwvoer op dat het minder energierijk is. Bijvoorbeeld hooi. Desnoods een beetje stro. Sto is geen volwaardig paardenvoer, maar het helpt tegen verveling want een paard wil graag kauwen, eten. Dus geef hem wat waar hij lekker op kan kauwen. MEER UITZENDINGEN WESTBROEK