RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Westbroek - di 18 jun 2019, 12.20 uur


Gifetende bacterie

Op dit moment wordt in het Utrechtse Griftpark geboord. Onderzoekers hopen diep in de zwaar vervuilde grond bacteriën aan te treffen. Gif etende bacteriën om precies te zijn. Want die bestaan! De grond is in het verleden tot op een enorme diepte zwaar vervuild met teer. Schuldige is de Utrechtse Gasfabriek die hier ooit stond en Utrecht van gas voorzag.

De gasfabriek maakte gas van kolen en bij dat proces kwam teer vrij. Teer dat gedumpt werd op de plek waar nu het Grifpark is. De gasfabriek is in de jaren zeventig gesloopt en de vervuilde grond werd tijdens de sanering in de laatste eeuwen van de vorige eeuw met damwanden ingepakt, zodat het gif zich niet kan verspreiden.

Het vervuilde grondwater uit het park wordt weggepompt naar een rioolwaterzuivering installatie in Overvecht. Dat wegpompen en zuiveren van het water zal voor eeuwig moeten gebeuren, tenzij er een manier gevonden wordt om de grond schoon te krijgen. Henk ontmoet Onderzoeker Johan van Leeuwen, die hoopt dat de gifetende bacteriën daar een rol in kunnen spelen. Die bacteriën zouden het park dan langzaam schoon kunnen eten.

"Kunnen we het Griftpark niet gewoon afgraven en volstorten met gezonde grond?" vraagt Henk zich af. Het antwoord van onderzoeker Johan is kort: "Nee". "Het klinkt heel aanlokkelijke", beaamt Johan, "maar het gif bevindt zich op sommige punten op 2 meter diepte, maar op andere makkelijk op een meter of 30. Afgraven is dan echt onmogelijk."

Maar eten die bacteriën wel genoeg gif of moet je iets aan de grond toevoegen zodat ze zich lekkerder voelen en zich sneller vermenigvuldigen? Er is nog veel onduidelijk en daar zullen nog jaren onderzoek voor nodig zijn, maar de hoop is dat het Griftpark ooit helemaal schoon gegeten wordt en dat dat elders in de wereld ook toegepast kan worden.MEER UITZENDINGEN WESTBROEK