RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Westbroek - di 25 jun 2019, 12.20 uur


de Pastoe fabriek

In de jaren 50 móest je iets van UMS Pastoe hebben, de voormalige Utrechtse Machinale Stoelen- en Meubelbriek. Henks vader had twee rechterhanden en maakte een wandmeubel na in zijn schuur. Het bedrijf aan de Vaartse Rijn in Utrecht bestond toen al zo'n 40 jaar. Over het water naast de fabriek werden de bomen vervoerd waar de meubels van gemaakt werden. De bomen gingen aan de ene kant de fabriek in en aan de andere kant kwamen ze er als duizenden meubels weer uit.

Het bedrijf is inmiddels verhuisd naar Houten, maar Henk neemt met directeur Rudy Stroink eerst een kijkje op de plek in Utrecht waar ooit al die meubels gemaakt werden. Door de jaren heen is de stijl van de meubels totaal veranderd. Voor de Tweede Wereldoorlog waren bloemetjesbekleding en krulpootjes populair. Henk: "Let wel, in paleizen zag je dit. Het was eigenlijk koninklijke smaak."

De oprichter, Frits Loeb, was joods. In de oorlog werd de fabriek door de Duitsers helemaal leeggeroofd. Loeb moest onderduiken. Na de oorlog heeft hij Duitsland met zijn auto doorkruist om uit te zoeken waar zijn machines gebleven waren en ze terug te halen. Dat was nog niet zo simpel. Rudy Stroink: "Ik kom nog allerlei juridische stukken tegen, omdat hij voor een rechter moest uitleggen dat het echt van hem was."

INNOVATIEVE TECHNIEKEN
Na de oorlog werd er - onder leiding van Cees Braakman - een hele nieuwe weg ingeslagen. Er werden nieuwe materialen gebruikt, zoals multiplex. Braakman zag in de Verenigde Staten een nieuwe techniek om multiplex te buigen. Die innovatieve techniek nam hij mee naar Utrecht. Het gebogen multiplex werd afgewerkt met eiken- en berkenfineer. Zo onstonden lichte en luchtige meubels die zo in mode raakten vanaf de jaren vijftig. Met de komst van meer goedkope meubelketens sloeg Pastoe weer een nieuwe weg in, waarin exclusieve designmeubels de hoofdrol speelden.

Het bedrijf in Houten richt zich nu voornamelijk op designmeubelen die bestaan uit losse elementen. De klant kan zelf ter plaatse of via internet bepalen hoe zijn meubel eruit komt te zien. De meubels gaan de hele wereld over. MEER UITZENDINGEN WESTBROEK