RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Westbroek - di 1 okt 2019, 12.20 uur


Aflevering: Utrechtse bierbrouwers

PROVINCIE UTRECHT - De grote steden van onze provincie kennen een rijke bierhistorie. Zo telde de Utrechtse Oudegracht in de Middeleeuwen 61 bierbrouwerijen. Het was de tijd dat drinkwater uit de sterk vervuilde Oudegracht gehaald werd. Dat water was zó goor, dat je er ziek van kon worden als je het dronk. Bier wordt verhit tijdens het productieproces en daarom zaten er in de Middeleeuwen minder bacteriën in bier dan in het vieze grachtwater: veel gezonder dus!

 

55 UTRECHTSE BROUWERS

Toen drinkwater veiliger werd verdwenen de meeste bierbrouwers. In de de vorige eeuw was er bijvoorbeeld geen enkele Utrechtse brouwer. Hoe anders is dat nu! Deze maand meldde zich de 55ste brouwer in onze regio. En dan hebben we de tientallen thuisbrouwers nog niet meegerekend!


Henk spreekt vandaag af met Jos Eberson van de Houtense bierbrouwerij Hommeles. Jos begon dik 10 jaar geleden met twee vrienden met het thuis brouwen van speciale biertjes. Gewoon, omdat ze liefhebbers waren. Inmiddels bestieren ze een eigen brouwerij. "Het is toch een soort zieltjes winnen", lacht Jos, "je bent zó enthousiast over wat je maakt, dat je gewoon wilt dat meer mensen het proeven!"

Begonnen ze in 2007 met iedere maand zo'n 40 liter eigen brouwsel, tegenwoordig maken ze 60.000 liter per jaar. Jos: "Dat is anders natuurlijk, maar we werken toch nog steeds wel een beetje het zelfde. We houden ons aan de seizoenen en kijken wat speelt in de wereld." Om daarna grinnekend te vervolgen: "Binnenkort komt bijvoorbeeld een speciaal Brexit biertje."
 

NIET ALTIJD VLEKKELOOS

Dat bier brouwen ging lang niet altijd vlekkeloos. "Nee joh!" gaat Jos verder. "Meestal wel hoor en ook de keren dat het mis ging, was de smaak eigenlijk prima, maar dan was het bijvoorbeeld veel te troebel. Leek wel cappucino. Je bier moeten weg spoelen, dat is wat hoor. Je maakt het voor de liefhebbers, niet voor het riool!"MEER UITZENDINGEN WESTBROEK