RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Westbroek - di 5 nov 2019, 12.20 uur


Aflevering: En het geheim van de joodse meikaas

In Harmelen staat een boerderij waar de énige joodse meikaas van ons land gemaakt wordt. Nu is Henk dól op kaas en het kan 'm niks schelen of die oud of jong, Nederlands of buitelands en beschimmeld of niet is, maar van joodse kaas had hij nog nooit gehoord. Tijd voor een bezoekje aan de kaasboerderij van Jan en Anneke de Wit!

Als Henk in alle vroegte het terrein op rijdt, is Anneke al druk in de weer. "Meikaas", legt ze uit, "is heel jonge kaas. 'Mei' betekent in dit geval ook niet dat het kaas uit de maand mei is, maar dat de kaas heel jóng is. Het is kaas die maar heel kort rijpt, voordat het gegeten wordt. Bovendien wordt er microbieel stremsel gebruikt, dat is vegetarisch stremsel. Een ander heel typerend smaakelement is dat de kaas erg zout is. Het is echt een kaasje om bijvoorbeeld in de pasta te eten, of door een salade. Kaas met een bite dus."

WAT DE KAAS JOODS MAAKT

Tijdens het proces van kaas maken zijn Henk en kaasmaakster Anneke niet alleen. Het hele proces staat namelijk onder toezicht van rabinaal toezichthoudster Ingrid. Henk vraagt zich af wat Ingrid dan eigenlijk doet. "Ik kijk of er écht alleen maar in de kaas gaat wat afgesproken is. Aan het eind van het proces zet ik het 'kosher' stempel en dan zijn de kaasjes officieel 'joodse kaasjes'."

Daar moet Henk even over nadenken: "Maar zeg je me nu dat je vandaag 20 kaasjes maakt en ál die kaasjes hetzelfde zijn, maar alleen de vier kaasjes met een 'kosher' stempel joods zijn?" "Precies!" lacht Anneke. "Per keer maak ik kilo's meikaas, maar er zijn er maar een paar joods! De markt is zo klein dat wij de enige makers in Nederland zijn en er maar een paar per maand maken."MEER UITZENDINGEN WESTBROEK