RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


UStad DocU - do 21 mei 2020, 18.25 uur


Aflevering: Rietveld, zijn vroege Utrechtse jaren

De Utrechtse Gerrit Rietveld is misschien wel de meest bekende en gewaardeerde architect en ontwerper van de twintigste eeuw. Deze documentaire laat zien hoe hij zich aan het begin van de twintigste eeuw, in een turbulente wereld en sterk groeiend Utrecht, weet te ontwikkelen tot een gerespecteerd architect.

Gerrit Rietveld wordt in 1888 in Utrecht geboren en leerde het vak van meubelmaker in de werkplaats van zijn vader aan de Poortstraat te Utrecht. Na de lagere school gaat Rietveld daar aan het werk. Ook volgt hij vier jaar lang 's avonds lessen bij de vooruitstrevende architect Piet Klaarhamer.

Zijn rood-blauwe stoel is wereldberoemd, de zigzag stoel doet nog steeds modern aan en heeft generaties architecten geïnspireerd. Met zijn ontwerpen bepaalde Rietveld mede het beeld van de naoorlogse woningbouw. Toen hij in 1924 het Rietveld Schröderhuis ontwierp was hij nog een onbekende meubelmaker. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen uit binnen- en buitenland het huis dat door het Centraal Museum wordt beheerd. Hoe belangrijk zijn werk is blijkt wel uit het feit dat het pand in Utrecht-Oost onderdeel is van Unesco werelderfgoed.

Het programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting Centraal Museum. MEER UITZENDINGEN USTAD DOCU