De eerste coronaprik was gezet en toen kwam toch nog de uitbraak: 'We zijn er erg ontdaan over'

AMERSFOORT - De hoop was gevestigd op het vaccin bij het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort. Op 30 januari kregen de bewoners hun eerste prik. Maar twee weken later raasde het coronavirus alsnog door het verpleeghuis. Vandaag werd bekend dat er in een week tijd al 22 bewoners zijn overleden.
"Met de start van vaccinaties hadden we verwacht dat de besmettingen zouden afnemen, maar dat is niet gebeurd en daar zijn we erg ontdaan over", zegt bestuurslid Evelien Bongers tegen RTV Utrecht. "Het is heel heftig en heel intensief. Voor de bewoners, voor hun familie en naasten en voor ons personeel. Het is niet alleen heftig vanwege afgelopen week, maar ook omdat het virus al zo lang veel van ons vraagt."
Het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort.
Het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort. © ANP
In het St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis wonen ouderen met dementie. Het gaat om een zeer kwetsbare groep. "Deze bewoners hebben verpleging en verzorging nodig. Als ze besmet raken met het coronavirus kan dat net te veel zijn." Juist omdat er sprake is van onderliggend lijden, is niet in elk geval met zekerheid vast te stellen of het overlijden een direct gevolg is van het virus. "Deze ouderen zijn overleden met corona, maar niet per se door corona."

Minder besmettingen

Hoewel meer sterfgevallen niet zijn uit te sluiten, lijkt de besmettingsgolf over het hoogtepunt heen. In het begin van de uitbraak waren 70 mensen besmet, nu zijn dat er nog 37. Ook zijn 19 bewoners hersteld. Er wordt regelmatig getest in het verpleeghuis om de stand van zaken in de gaten te houden.
Personeel in het verpleeghuis.
Personeel in het verpleeghuis. © ANP
Het aantal besmettingen onder het personeel is beperkt gebleven. De zorg is daardoor niet in het gedrang gekomen, maar het is voor de medewerkers wel ontzettend zwaar om in korte tijd zoveel bewoners te zien wegvallen. "Deze mensen stoppen hun hart en ziel in hun werk. Ze zijn ontzettend betrokken, anders kan je ook geen goede zorg verlenen", zegt Bongers.

Saamhorigheid

Tot haar genoegen ziet ze dat de collegialiteit groot is. "Het gevoel van saamhorigheid is groot binnen de organisatie. Het personeel krijgt veel hulp en steun, ook van medewerkers van andere afdelingen en dat doet hen goed."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.