Koningin Máxima bij oratie hoogleraar Küntay in Utrecht

UTRECHT - Koningin Máxima is op 22 mei bij de oratie van taalonderzoekster Aylin Küntay in de Universiteit Utrecht. Dat maakten de Rijksvoorlichtingsdienst en de Universiteit Utrecht dinsdag bekend. Na haar lezing is Küntay hoogleraar op de Prins Claus Leerstoel.
De Turkse wetenschapster is al hoogleraar aan een universiteit in Istanbul. Haar nieuwe positie krijgt ze vanwege haar onderzoek naar de ontwikkeling van taal en communicatie bij jonge kinderen.
Daarmee kan ze volgens de universiteit meer licht werpen op de positie van kinderen in tweetalige gezinnen.
Het gaat niet alleen om Marokkaanse en Turkse Nederlanders, maar ook om de kinderen van expats. "Niet de achterstanden, maar de voordelen die kinderen in meertalige gezinnen krijgen, staan daarbij centraal", zegt Paul Leseman, een van haar collega's.

VOORZITTER

De koningin is al ruim tien jaar de voorzitter van het bestuur van de leerstoel. Ze woont de drie jaarlijkse vergaderingen van het bestuur bij en is ook betrokken bij de koers van de leerstoel.
De Prins Claus Leerstoel bestaat sinds 2003 en is bedoeld voor jonge wetenschappers uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika die zich bezighouden met ontwikkelingssamenwerking.
De hoogleraar werkt daarbij drie maanden per jaar beurtelings vanuit de Universiteit Utrecht en het Haagse Institute of Social Studies.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.