Celstraffen voor dodelijke ripdeal Falklanddreef

UTRECHT - Drie mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien, zes en drie jaar voor de fatale schietpartij op de Falklanddreef in Utrecht.
Drie Amsterdammers kwamen juli vorig jaar naar Overvecht. Ze deden alsof ze 15 kilo hasj gingen kopen. Toen ze in de woning waren waar de verkoop zou plaatsvinden, dreigden ze met een vuurwapen. Ze sloten de verkopers op en namen de drugs mee. Vervolgens vond buiten op straat een schietpartij plaats tussen de Amsterdammers en een te hulp geschoten Utrechtse vriend (32) van de verkopers. Eén van de drie Amsterdammers kwam daarbij om het leven.
De 32-jarige Utrechter is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Hij is volgens de rechtbank degene geweest die het fatale schot heeft gelost. De man is ook veroordeeld voor poging doodslag op de twee andere mannen uit Amsterdam, wapenbezit en het in bezit hebben van hasj.
De twee Amsterdammers die veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen van zes en drie jaar zijn veroordeeld voor vrijheidsberoving, afpersing en wapenbezit. De rechtbank heeft bij de 25-jarige man een hogere gevangenisstraf opgelegd omdat de rechtbank poging doodslag op de Utrechtse man bewezen achtte. De 22-jarige man werd van dat feit vrijgesproken.
De mannen in de woning zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een werkstraf van 200 uur voor hun aandeel in de verkoop van hasj.
De straffen zijn lager dan de eis. Justitie ging uit van moord of poging tot moord en wilde de hoofverdachte 14 jaar achter de tralies hebben. De rechtbank acht alleen doodslag bewezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.