Huis Doorn blijft open en focust op WOI

UTRECHT - Huis Doorn, de vroegere residentie van de Duitse Keizer Wilhelm II, verwacht in totaal 325.000 euro euro subsidie te krijgen van de Nederlandse en Duitse regering. Het gaat om een eenmalige financiële injectie. Nederland draagt ongeveer 250.000 euro bij, Duitsland de rest.
Met het geld wil het museum onder andere een nieuwe expositieruimte inrichten over de Eerste Wereldoorlog. Een gedeelte van de collectie van Huis Doorn gaat een reis door Europa maken om meer bekendheid aan het museum te geven. Ook komt er in september een grote conferentie met afvaardigingen uit Duitsland en België om stil te staan bij de Eerste Wereldoorlog.
1,5 MILJOEN
Alle plannen kosten 1.5 miljoen euro bij elkaar. Naast de eenmalige subsidie van de Nederlandse en Duitse regering hoopt het museum ook op geld van een aantal culturele fondsen.

BLIJ

Herman Sietsma, directeur van Huis Doorn, is blij met de nieuwe plannen: "De handtekening staat er nog niet onder maar we zijn zeer positief, dat geld gaat er komen. Huis Doorn moet dé plek van Nederland worden waar de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht."

ZWAAR WEER

Huis Doorn kwam begin dit jaar in zwaar weer terecht toen het rijk de jaarlijkse subsidie halveerde. Van de acht vaste krachten konden maar drie betaalde mensen aanblijven. Ook ging het museum tijdelijk slechts drie middagen in de week open voor publiek.
Het museum gaat vanaf volgende week zes middagen in de week open. Huis Doorn zet daarvoor 160 vrijwilligers in. Directeur Herman Sietsma denkt 35.000 bezoekers per jaar te gaan ontvangen. Dat zijn er zo'n 10.000 meer dan afgelopen jaren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.