Utrecht: bezuinigen, maar 5 mln voor Tourstart

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat opnieuw fors bezuinigen, maar er wordt wel 5 miljoen euro vrijgemaakt om de Tour de France naar de stad te halen. Dat staat in de voorjaarsnota van de stad.
De kans is namelijk "serieus" dat de Tour de France naar Utrecht komt, staat in de nota. Wel is de 5 miljoen euro het maximale bedrag dat de gemeente aan dit sportevenement wil bijdragen. Utrecht voert al 10 jaar campagne om de start van de Tour binnen te halen.
Utrecht heeft nog steeds last van de crisis, staat in de nota. Zo krijgt de stad minder van het Rijk, maar ook de opbrengsten uit de nieuwbouw van woningen en kantoren daalt met tientallen miljoenen.
Bovendien krijgt de gemeente minder Onroerend Zaak Belasting binnen. Doordat steeds meer bezwaren van burgers terecht blijken, kampt de gemeente met een tegenvaller van enkele miljoenen.
Verder houdt de gemeente rekening met een mogelijk tekort van 9 miljoen euro voor de sneltram naar De Uithof.

EXTRA GELD

Toch is er ruimte om extra geld uit te geven, staat in de nota. Er gaat extra geld naar de U-pas, waardoor meer minima met korting naar de schouwburg of een sportvereniging kunnen gaan.
Ook wordt er 5 miljoen euro extra vrij gemaakt om de Tour de France naar de stad te halen. Elders wordt wel bezuinigd op sport. Zo gaat onder meer de huur voor velden en sporthallen fors omhoog.
De automobilist moet ook inleveren. Een parkeergarage die aan de rand van de stad zou komen, is geschrapt en de parkeertarieven gaan omhoog. Verder kiest dit college ervoor om geld dat gereserveerd was voor de auto, uit te geven aan betere fietspaden.

SCHOLEN

Schoolbesturen in de stad moeten ook rekening houden met tegenvallers. Door een bezuiniging van het Rijk vreest de stad dat er ruim 6 miljoen euro minder te besteden is voor schoolgebouwen.
In de voorjaarsnota schrijft het gemeentebestuur dat in de zomerperiode een aantal zwembaden tijdelijk gaat sluiten. Daarmee kan 100.000 euro worden bezuinigd. Nog eens 50.000 euro zou kunnen worden verdiend door computerbestanden weg te gooien, die ouder zijn dan vijf jaar.
Niet voor alles moet meer worden betaald. In de nota staat dat Utrechtse huishoudens volgend jaar zo'n 2 euro per maand minder hoeven betalen voor het ophalen van het afval.
De gemeenteraad praat de komende maand over de nota, waarmee een voorschot wordt genomen op de begroting van 2014. Op donderdag 27 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de voorjaarsnota.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.