Drie hongerstakers in Kamp Zeist

UTRECHT - Nederland telt op dit moment negen hongerstakende vreemdelingen. Er zijn er nu drie in detentiecentrum Kamp Zeist, twee in Rotterdam, drie in Scheveningen en een in Vught. Deze laatste weigert volgens de zegsvrouw als enige ook vocht.
Staatssecretaris Fred Teeven heeft de Raad van State recent om 'spoedvoorlichting' gevraagd over wat hij moet doen als de gezondheidssituatie nijpend wordt, bevestigde een woordvoerder van het adviesorgaan dinsdag. Op de inhoud kon hij niet ingaan.
Volgens de makers van het programma Nieuwsuur bieden het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en nationale wettelijke voorschriften volgens de Raad ruimte om honger- en dorststakers dwangvoeding te geven.
Een woordvoerster van het departement bevestigde dit later op de avond, maar ze wees erop dat er een medische noodzaak moet zijn. Die moet door een arts zijn vastgesteld en er mag geen enkel ander middel meer mogelijk zijn om de hongerstaker het leven te redden. De dwangmethode moet ook zo kort mogelijk worden volgehouden.
Teeven vroeg het advies omdat hij zo zorgvuldig mogelijk wil zijn en omdat het juridisch nogal ingewikkeld ligt, onder meer door de tegengestelde belangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.