Stuk monstrans met 300 diamanten is nog zoek

UTRECHT - De monstrans die eerder dit jaar in Utrecht werd gestolen staat weliswaar terug op zijn plek in Museum Catharijneconvent maar de politie zoekt nog steeds naar een deel van het kunstwerk met zo'n 300 diamanten erin. Dat bleek tijdens een voorbereidende zitting in de rechtszaak tegen de vermoedelijke dieven van de monstrans.
Na de aanhouding van de drie mannen trof de politie een digitale fotocamera aan met daarop een gewiste foto van de monstrans in complete staat. Telefoontaps zouden volgens het Openbaar Ministerie aantonen dat het stuk met de diamanten is verkocht. In de zitting donderdag werd verder niet inhoudelijk op de zaak in gegaan. Wel blijven de mannen voorlopig vastzitten.
De monstrans, een religieus topstuk met een verzekerde waarde van 250.000 euro, werd eind januari gestolen uit het museum. Eén van de rovers rende toen het museum in en vernielde daar een deur en een vitrine waarin het kunstwerk werd tentoongesteld.
Beveiligers probeerden de man tevergeefs tegen te houden, maar wisten alleen een tas af te pakken waarin een kostbaar onderdeel met vijf diamanten zat. Een handlanger op een scooter wachtte buiten op de monstransrover. De twee wisten te vluchten mét de heilige hostihouder.
Een paar weken later hield de politie drie mannen aan. Ze hadden de geroofde en zwaar beschadigde monstrans in de auto liggen en reden op de A27 richting België. De mannen waren zenuwachtig geworden door alle aandacht in de media, in het bijzonder door een uitzending van Bureau Hengeveld op RTV Utrecht waarin bewakingsbeelden van de roof werden getoond. In totaal zijn er vijf aanhoudingen verricht in de zaak.

Verdachten monstransroof voor rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.