Bilthovense bunker Larenstein wordt onderdeel van garage

BILTHOVEN - De Bilt heeft een definitieve oplossing gevonden voor bunker Larenstein in Bilthoven. De betonnen kolos moet wijken voor een bedrijventerrein.
In 2008 zou de bunker opgeblazen worden, maar dat liep fout. Brokstukken vlogen toen door de wijk, waarna de gemeente er voor koos de bunker te laten staan. Nu is een garage gevonden, die de bunker opneemt in het nieuwe pand.
"Straks zie je een heel groot bedrijfspand, dat pak 'm beet voor de helft benutbaar is en in die andere helft zit de bunker opgesloten", zegt projectleider Bram Quaak. "Op het eerste gezicht is dat onlogisch, maar het is het gevolg van de keuze die destijds gemaakt is: Niet opnieuw slopen, maar er iets omheen zetten zodat de bunker niet meer in gehavende vorm zichtbaar is."
Omdat er mogelijk nog restanten springstof in de bunker zitten, komt er eerst nog een laag rubber en beton omheen. Volgens de gemeente is het dan veilig. Zelfs als er nog iets zou ontploffen in de bunker, heeft dat geen gevolgen voor het nieuwe gebouw eromheen.
Eerder was er ook al sprake van dat de bunker onderdeel zou worden van een garage. Die deal ketste op het laatste moment af.

Verslaggever Remco Andringa in gesprek met projectleider Bram Quaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.